STARA HERCEGOVINA I STARI OBIČAJI: "Lile" osvetljavale Čajniče

Novosti onlajn/R. Milović

13. 07. 2020. u 09:39

U GORNjEDRINSKOJ regiji, u kojoj se naslazi šest opština Stare Hercegovine, običaj paljenje „Petrovdanskih lila“ u predvečerje 12. jula, održao se samo u Čajniču.

СТАРА ХЕРЦЕГОВИНА И СТАРИ ОБИЧАЈИ: Лиле осветљавале Чајниче

Foto: R. Milović

Zanimljivo je da to nikada ne rade Ruđani, kojima je „Petrovdan“ i dan opštine i krsna slava crkve „Sv. apostola Petra i Pavla“. Na „lile“ uoči „Petrovdana“ zaboravili su u Višegradu, Rogatici, Foči i Kalinoviku.

- Mi na Kamenu( 1.000 mnv), selu iznad Čajniča, gde ima 40 kuća i dosta male dece, i ovog Petrovdana smo tradicionalno hodali selom od kuće do kuće, sa upaljenim "lilama". Činimo to uz pesmu i svirku, a za to budemo „nagrađeni“ od domaćina, koji se za ovu priliku posebno spremaju. Deluje kao seoska slava, a „lile“ se nose da se ne ugasi stari običaj verovanja da „godina bude rodna, a stoka plodna“ – kaže za „Novosti“ Mlađo Janjić sa Kamena.

Lile su pravljene od  brezove kore, ali i konzervi, u koje se stavlja pilotina i smola. U predvečerje Petrovdana selo Kamen su osvetljavali „lilama“ deca Marko Tanasković, Valerije  Živković, Nemanja, Mihajlo i Pavle Perendija, Tanja, Rada i Nikola Janjić.

Pred kućama gde su pevali „pode“ za sreću i blagostanje sela, bogato su nagrađivani  slatkišima i voćem.

Na kraju sela, čašpćavali su se, uz dogorevanje „lila“i njihovi roditelji, bake i dedovi, baš kao i vekovima u nazad.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave