PILETINA UMESTO PRASETINE ZA BOŽIĆ: Nestašica prasića u celoj Republici Srpskoj pred januarske praznike

Невена Бунић
Nevena Bunić

30. 12. 2023. u 16:35

NEKOLIKO dana pred Božić prasići u Srpskoj postali su najtraženija i najskuplja roba, i prema svemu sudeći mnogi će za ovoj praznik ostati bez tradicionalne pečenice.

ПИЛЕТИНА УМЕСТО ПРАСЕТИНЕ ЗА БОЖИЋ: Несташица прасића у целој Републици Српској пред јануарске празнике

Foto A. D.

Malobrojni primerci prodaju se od 12 do 15 KM žive vage po kilogramu, a kako dani odmiču, sve ih je manje, a cena raste. Ima i slučajeva da preprodavci nude prasiće 17 KM po kilogramu, što je "masna zarada", ako se uzme u obzir da su prasići teški od 20 do 25 kilograma.

Ista situacija je u svim mestima u RS, po prasiće pojedini putuju i stotine kilometara, kaže za "Novosti" uzgajivač svinja iz Prnjavora Perica Đumić.

- Ja sam sve prasiće rasprodao još pre 20 dana. Nisam bio bezobrazan, prodao sam po ceni od 7,5 KM po kilogramu. Svakodnevno me ljudi zovu i traže, ali ostavio sam samo one koje ću spremati za moje domaćinstvo za Božić. U Prnjavoru se teško može naći prase, u tri velika prnjavorska sela, Potočanima, Hrvaćanima i Prosjeku trenutno nema prasadi - rekao je Đumić.

Za ovo stanje, kako kaže, krivi su pohlepni ljudi, ali i eutanazija svinja koja je ove godine sprovedena zbog afričke kuge svinja.

- Evo na primer, u Prnjavoru nije bilo zaraze samim tim ni eutanazije, ali su prasiće pokupovali preprodavci iz drugih delova Srpske, koji sada dobro zarađuju na njima. Ne može Božić bez pečenice, ali bojim se da će ove godine piletina biti na trpezi umesto prasetine u velikom broju domova - kaže Đumić.

Tovljenici

TRENUTNO na tržištu skoro i da nema svinja težine oko 50 kilograma, a oni retki primerci će se platiti osam KM po kilogramu, kaže Maljčić.

- Iako polako prolazi sezona svinjokolja, tovljenici do 150 kilograma idu do pet KM po kilogramu - rekao je Maljčić.

Predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić kaže da u Srpskoj ima manjka prasića, ali i da ima preterivanja u ovim pričama.

- Plasirane su priče da bi narasla potražnja, i da bi se prasići što bolje prodali. Cene su takve kakve jesu, ali uvek je prase bilo skuplje pred Božić ili druge praznike. Za Božić će se i nekako obezbediti prasetina, ali upitne su slave u januaru, koji će sigurno biti kritičan. Cene bi mogle da se spuste tek u februaru - rekao je Maljčić za "Novosti".

I ministar poljoprivrede Savo Minić rekao je da u RS nema dovoljno prasadi, i da će cena po kilogramu žive vage ići i iznad 20 KM. Naveo je da je u Srpskoj eutanizirano na desetine hiljada svinja obolelih od afričke kuge, i da je ista situacija i u okruženju.

- Sada je cena oko 15 KM, a biće i više od 20. Rekao sam da nećemo imati gde da kupimo prase. Sa nestašicom svinja se ne suočavamo samo mi, već se ne može kupiti ni u inostranstvu. To je globalni poremećaj - rekao je Minić.

Ministarstvo razmišlja o obnovi svinjskog fonda tako što bi uvezli plodne krmače za farmere, i da to finansiraju sa 70 odsto. Problem je, međutim, kaže Minić, što ne znaju da li će se svinje ponovo zaraziti ako se uvezu na one farme na kojima se prethodno pojavila afrička kuga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)