U BANJALUCI ODRŽANA PROMOCIJA FONDACIJE "VIZUELNI ARHIV SRPSKOG STRADANJA": Ispovesti preživelih svedoče o zverskim zločinima nad Srbima

Милена Грубор
Milena Grubor

16. 12. 2023. u 08:35

U BANjALUCI je održana promocija projekta Fondacije "Vizuelni arhiv srpskog stradanja".

У БАЊАЛУЦИ ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА ФОНДАЦИЈЕ ВИЗУЕЛНИ АРХИВ СРПСКОГ СТРАДАЊА: Исповести преживелих сведоче о зверским злочинима над Србима

SRNA

Prikazan je deo potresnih svedočenja majki, dece, supruga i rodbine zverski ubijenih Srba na prostoru bivše Jugoslavije. Predsednik RS Milorad Dodik ističe da je srpski narod najveći stradalnik u prošlom veku na prostoru bivše Jugoslavije, i da je izuzetno značajno vizuelno arhiviranje ovog stradanja za generacije koje dolaze.

- Kao predsednik Republike odlučio sam da podržim ovu Fondaciju i sigurno je da će biti obezbeđeno sve što je neophodno kako bi modernim tehnologijama bilo dokumentovano srpsko stradanje - rekao je Dodik.

Dodao je da je potrebno da se vidi kako žive Srbi u Sloveniji, Hrvatskoj, gde ih skoro i nema, u Federaciji, i na Kosmetu.

- To su sve primeri naše golgote i stradanja - rekao je Dodik.

Direktor Fondacije "Vizuelni arhiv srpskog stradanja" Denis Bojić kaže da je prikazan samo deo svedočenja porodica stradalih i da je srpski narod preživeo golgotu na prostorima bivše Jugoslavije.

Na večnom braniku otadžbine

MNOGI borci Vojske RS ostali su na večnom braniku otadžbine. U temelje Srpske, svoju mladost utkao je i sin Zore Vuković, nikada ne upoznavši svoju ćerku rođenu nakon njegove pogibije.

- Moja unuka će znati ko su bili preci i junaci. Nedostaje nam svaki tren i zato želim da ostane ovo svedočenje - ispričala je Vukovićeva.

Srećan život Olge Božanić sa Kosmeta ugašen je 1998, kada joj je ubijeno 15 članova porodice. Još uvek se na listi nestalih vodi njen stric. Među zarobljenim Božanićima bio je i najmlađi Nemanja sa 16 godina.

- Cilj fondacije jeste da se prvi put nakon ratnih dešavanja srpsko stradanje geografski objedini, i da bude stvorena jedinstvena digitalna baza o stradanju Srba u Ljubljani, Zagrebu, Vukovaru, Kninu, Sarajevu, Mrkonjić Gradu, Mostaru, Prištini, Prizrenu, Kravici, Brodu, i drugim mestima - rekao je Bojić.

Bojić je dodao da će ovako srpski narod ali i celo čovečanstvo u ispovestima iz prvog lica koja su objedinjena u multimedijalnoj platformi, biti informisano o obimu i razmerama stradanja srpskog naroda na ovim prostorima.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac izjavila je da stradanja ne smeju biti zaboravljena i da je više od 50.000 Srba ubijeno na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina.

- Srbi i danas brane istinu pritisnuti sa svih strana. Istina o stradanju srpskog naroda mora biti zabeležena vizuelno, što je od izuzetnog značaja - rekla je Graorčeva.

Ovaj projekat realizovan je u saradnji sa Republičkom organizacijom porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, a pod pokroviteljstvom Predsednika Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!