BEZ MOBILNIH NA NASTAVI, DODATNE OGRADE OKO ŠKOLE Vlada RS donela zaključke kako pojačati bezbednost školaraca

S. MIŠLjENOVIĆ

06. 05. 2023. u 07:00

UČENICIMA u Republici Srpskoj biće zabranjeno unošenje mobilnih telefona tokom nastave. Periodično će se raditi testiranja dece na droge, a u svim školama biće izgrađene ograde kako bi se pojačala bezbednost škola i sprečilo da u školska dvorišta ulazi ko hoće i kad hoće. Ovo su zaključci Vlade RS koji su doneti nakon masakra u beogradskoj OŠ "Vladislav Ribnikar".

БЕЗ МОБИЛНИХ НА НАСТАВИ, ДОДАТНЕ ОГРАДЕ ОКО ШКОЛЕ  Влада РС донела закључке како појачати безбедност школараца

Foto: Dom zdravlja Voždovac

Vlada je zatražila od direktora svih škola da dostave informaciju o stanju bezbednosti u njihovim školama. U dogovoru sa direktorima i gradonačelnicima, sve škole će morati da uvredu video-nadzor, a do daljeg u školama biće pojačano prisustvo policije.

Milorad Dodik, predsednik RS, poručio je da su olako prihvaćene neoliberalne vrednosti i da je obrazovni sistem doveden u sitaciju da ne odražava potrebe društva. Vaspitanje dece nije samo stvar škole i potrebno je tražiti jedinstvo škole, roditelja i institucija, i dati primat obrazovnim radnicima.

Kada je reč o ograđivanju škola, Dodik je pojasnio da bi ta mera trebalo biti realizovana u narednih godinu dana i da će pristup školi imati nastavnici i učenici koji su u tom trenutku u smeni, odnosno na nastavi.

On je objasnio da će biti realizovana i mera zabrane unošenja telefona na nastavu i da to neće moći da spreče ni oni roditelji za koje smatra da preteruju u pogledu zahteva za maksimalnom slobodom.

Kontrola streljana

RADOVAN Višković, premijer RS, poručio je da je zakonom regulisano da naoružanje ni u kom slučaju ne sme biti u kontaktu sa decom i maloletnicima. On je naveo da će biti izvršena kontrola rada svih streljačkih klubova u RS jer je po zakonu njima zabranjen pristup maloletnima, osim onima koji se profesionalno bave streljačkim sportom.

- Ako dopustimo to, onda obrazovne institucije neće biti obrazovne. Prosvetni radnici rade težak posao, moramo ih podržati i naći načina da podržimo najkvalitetnije kadrove u obrazovanju, ali to traži materijalno jačanje njihovog položaja. Moramo učiniti sve da prosvetni radnik bude veoma cenjen i da to bude prestižno, a ne socijalno davanje - istakao je Dodik.

Dragan Gnjatić, predsednik Sindikata obrazovanja RS, kaže da se akcenat mora staviti na vaspitanje i obrazovanje kako bi đaci imali sigurno utočište u školi. On poručuje da se stiglo do zida i učitelji strepe za život, jer je potpuno stran sistem vrednosti na snazi i to se mora iskoreniti u samom početku.

- Ne smemo odustati od misije da vaspitamo i obrazujemo mlade da postanu dobri ljudi. Za sve ovo nam je potrebna podrška roditelja i cele naše zajednice - poručio je Gnjatić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!