SVADBENE SALONE REZERVIŠU I DO DVE GODINE UNAPRED: Mladenci u Srpskoj sve češće prave veselja sa manjim brojem zvanica

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

20. 04. 2023. u 15:55

NAKON vaskršnjeg posta, stiže nam sezona koju mnogi jedva čekaju. Veliki broj parova izgovoriće sudbonosno "da" okruženi svojim najmilijima uz želju da njihova svadba ostane upamćena. Svečani saloni i sale odavno su rezervisani, a neki ugostitelji već popunjavaju kalendar za 2024.

СВАДБЕНЕ САЛОНЕ РЕЗЕРВИШУ И ДО ДВЕ ГОДИНЕ УНАПРЕД: Младенци у Српској све чешће праве весеља са мањим бројем званица

Foto: Free Images Pixabay

Prema rečima naših sagovornika, odmah posle praznika kreće se "udarno", a termini su popunjeni gotovo do kraja godine, uprkos tome što su cene i ovih usluga su porasle.

- Posle korone, u proseku cena po osobi je povećana za 10 KM. Sve zavisi od zahteva mladenaca, ponude i menija. Na primer ako je jedan paket po osobi pre bio 30 KM, danas je 40 - kaže za "Novosti" Kosta Knežević, vlasnik svadbenih salona u Prijedoru.

Kako nam je rekao, nakon perioda epidemije u praksi su sve prisutnije svadbe sa manjim brojem zvanica.

- Svadbe gde među gostima bude 600 ili 700 ljudi danas su sve ređe, najviše pet u toku godine. Obično su to veselja do 400 zvanica - ističe Knežević.

TROŠAK ZA TOALETE

PREMA podacima RZS RS dame se mogu u proseku opremiti za 310 KM i to ako kupuju novu garderobu i obuću. Muškarce očekuje malo "papreniji" iznos jer samo za odelo treba izdvojiti nekoliko stotina KM. Za kupovinu košulje, nove cipele i frizuru biće potrebno još oko 517 KM.

Uzevši u obzir cenu sale, muzike, fotografa, venčanice, odela i svega što je potrebno za najvažniji dan u životu budućih supružnika, prosečna svadba u Srpskoj koštaće između 20.000 i 30.000 KM.

Neće jeftino proći ni svatovi. Prosečnom paru da bi se spremio za odlazak na svadbu potrebna je cela jedna plata, u proseku 827KM. Uz to mora se računati i na "trošak" za poklon ili kovertu, pa za kićenje svatova, muziku...

Božidar M. iz Gradiške, ne mari za cenu kada su veselja u pitanju.

- Svestan sam da je skupo i da svake godine cene pomalo rastu i uvek treba izdvojiti makar marku više. Evo, moja supruga i ja već 15 godina, uvek se rado odazovemo kada nas porodica i prijatelji zovu u svatove... Znate, svadba je jednom u životu, i kada se o tome radi, pitanje se ne pravi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)