LETOVANJE SKUPLJE ZA PETINU Četvoročlanoj porodici ove sezone potrebno da izdvoji i do 5.000 KM

T. CVIJETIĆ

13. 04. 2023. u 07:00

GRAĐANI Srpske su uveliko počeli sa rezervacijama za letovanje ove godine, a sagovornici "Novosti" kažu da je najveća zainteresovanost za odmor u okruženju, odnosno u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Ove sezone očekuje se povećanje cena smeštaja od 15 do 20 odsto.

ЛЕТОВАЊЕ СКУПЉЕ ЗА ПЕТИНУ Четворочланој породици ове сезоне потребно да издвоји и до 5.000 КМ

Foto D. Milovanović

Danijela Bajić iz jedne banjalučke agencije kaže da se najveći broj putnika odlučuje za Makarsku.

- Putnici su tradicionalno vezani za makarsku rivijeru, najbliže im je i najpovoljinije, to je naša standardna ponuda - ističe Bajićeva i dodaje da su njihovim klijentima primamljive i Turska, Grčka, Španija.

Prema njenim rečima, zainteresovanost za Tursku postoji i dalje, ali u nešto manjem obimu zbog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.

Pored standardnih ponuda, klijenti su zainteresovani i za pakete sa avio-prevozom iz Banjaluke u Egipat i Tunis.

"TEŽI" ARANŽMANI ZA TURSKU

GOVOREĆI o cenama aranžmana, Vanja Savić je istakla da je primetno poskupljenje, a ono se najviše oseti, kada su u pitanju ponude za Hrvatsku i Tursku.

- Što se tiče cena, cene su više nego prethodnih godina, inače cene aranžmana imaju tendenciju rasta svake godine, nevezano za inflaciju. Aranžmani za Tursku i Hrvatsku najviše su poskupeli - govori Savićeva.

Vanja Savić iz banjalučke agencije ističe da se građani odlučuju i za Tunis, kao jednu novu destinaciju, koja postoji u ponudi, a cena je od 400 pa do 1.500 evra po osobi.

Savićeva dodaje i da cena letovanja uveliko zavisi od tipa smeštaja, ako je to apartmanski smeštaj u Hrvatskoj morate izdvojiti minimum 80 evra po danu, pa naviše. U Crnoj Gori isto tako 60, 80, 70 evra pa naviše. Ukoliko uzmemo hotel sa polupansionom, tu je najpovoljnije oko 50 do 60 evra po osobi, a deca do 12 godina imaju neki popust, do dve godine je gratis.

- Cena za Tursku, za četvoročlanu porodicu, gde su deca do 12 godina, za nekih sedam dana treba oko 4.000 do 5.000 KM - govori Savićeva i poručuje da u ponudi imaju i udaljene destinacije koje su aktuelne uglavnom zimi kao što su Dubai, Kuba, Dominikanska Republika, Maldivi, Bali.

Većina ljudi se odlučuje da bukira aranžmane zbog popusta. Magdalena Trivić iz Teslića kaže da želi ranije da rezerviše odmor i tako uštedi.

- Trenutno razmatram ponude za hrvatsko i crnogorsko primorje, to mi se čini najpovoljnijim - kazala je Teslićanka.

Marija Gostić iz Doboja želi da ode u Grčku, jer kako kaže cene letovanja za tu destinaciju nisu preterano visoke, jer se kreću od 400 KM, dok je za Hrvatsku, kako kaže, potreban već dublji džep.

Penzioner Mirko Glišić iz Banjaluke je odlučio da leto provede u Italiji, u gradu Udine, uz plan da iznajmi rentakar, i uz pomoć navigacije obiđe taj predeo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)