POLICIJA JE ČUVAR SRPSKE: Svečano obeležen Dan policije RS

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 04. 2023. u 07:50

POLICIJA Republike Srpske ima narodni karakter. Stvorena da čuva mir, a ne vodi rat. Naša policija je tu da obezbedi teritorijalni suverenitet RS od bilo kakvih nastojanja da se on ugrozi.

ПОЛИЦИЈА ЈЕ ЧУВАР СРПСКЕ: Свечано обележен Дан полиције РС

Foto: MUP RS

Dakle, pripremamo se za mir, i želimo jaku policiju koja deluje u skladu sa zakonom i treba da bude u funkciji naroda, poručio je Milorad Dodik, predsednik RS na svečanosti povodom Dana policije RS - 4. aprila.

- Policija je sastavni deo ovog naroda i njoj se veruje - rekao je Dodik.

Pored potrebe za unapređenjem materijalnog stanja i opremanja, Dodik je istakao da se Policiji mora vratiti značajnija uloga u društvenim i pravnim poslovima, i da ta uloga ne može da bude ponižavajuća od strane tužilaštava.

Dodik je naglasio da će se na tom planu raditi na izmeni zakona koji će to obezbediti.

POGINULO 782 PRIPADNIKA MUP

SINIŠA Karan je rekao da je obeležavanje 4. aprila prilika kada se odaje dužna počast svim pripadnicima MUP, njih 782, koji su ugradili živote u temelje RS zajedno sa Vojskom RS i narodom. Dodao je i da je od 1995. u obavljanju dužnosti život dalo 30 pripadnika policije, a njih oko 500 je teže i lakše povređeno.

- Policija neće zloupotrebljavati ovlašćenja već da bude više u funkciji borbe protiv kriminala. Takođe, da ne bude na strani neodlučnih tužilaca, među kojima ima onih koji ništa ne rade - rekao je Dodik.

Biće nastavljena, dodaje, materijalna podrška Policiji, uz nameru da bude što obučenija i opremljenija radi očuvanja stabilnosti i mira na ovim prostorima.

- Srpska je danas bezbednosno jedna od najstabilnijih teritorijalnih celina na ovom prostoru. Bitno je suzbijen opšti kriminalitet, nema organizovanih bandi i ako se pojave biće eliminisane - rekao je Dodik.

ODLIKOVANjE

NA centralnoj svečanosti povodom Dana policije Zlatni znak policije dobio je glavni inspektor MUP-a Goran Amidžić, koji je godinama rukovodilac svečanog defilea na Dan Republike, dok je Srebrni pripao načelniku Pala Bošku Jugoviću.

Ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan izjavio je da Srpska ima policiju koja je spremna da zaštiti živote građana, imovinu i ustavni poredak i sposobna da se suoči sa svim bezbednosnim izazovima.

- Možemo se sa ponosom setiti 30. marta 1992, kada se 230 pripadnika buduće policije Srpske postrojilo na Sokocu, u Sarajevsko-romanijskoj regiji - naveo je ministar.

Policija RS formirana je 4. aprila 1992. i operativni je i istražni organ Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!