FOND PIO TRAŽI POTVRDE: Poziv osiguranicima iz RS sa navršenim stažom u inostranstvu

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

04. 04. 2023. u 11:24

FOND PIO Republike Srpske pozvao je osiguranike koji imaju navršen staž osiguranja u inostranstvu, a 2023. i narednih godina ispunjavaju uslove za starosnu penziju u pogledu godina života, da podnesu zahtev za pribavljanje potvrde staža iz inostranstva putem Fonda.

ФОНД ПИО ТРАЖИ ПОТВРДЕ: Позив осигураницима из РС са навршеним стажом у иностранству

Foto:V.Mitrić

- Zahtev za potvrdu staža osiguranika, po pravilu, podnosi u poslovnici Fonda PIO prema mestu prebivališta ili nadležnoj filijali - kaže Tihomir Joksimović iz Fonda PIO.

Značaj potvrde staža je veliki, zbog toga što je potvrda o stažu, odnosno delu staža navršenom u inostranstvu, koji se sabira sa stažom ostvarenim na području Republike Srpske i BiH, ključna činjenica na osnovu koje se odlučuje o pravu na penziju kao i visini penzije.

Pri tome, dodaju iz Fonda, svaki nosilac osiguranja odlučuje o pravu, odnosno obimu prava, na osnovu penzijskog staža ostvarenom na svom području.

- Blagovremeno pribavljanje potvrde staža bitno je i zbog toga što je za to najčešće potreban duži period, od najmanje dva do tri meseca do godinu dana, pa čak i mnogo duže, zavisno od države do države - priča Joksimović.

ZAKON

PRIBAVLjANjE potvrde staža i obezbeđenje druge dokumentacije i podataka bitnih za postupak odlučivanja o pravu propisan je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Najviše potvrda staža za osiguranike Fond PIO Srpske potražuje od država nastalih na području bivše SFRJ, odnosno iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, potom Austrije, Nemačke, Italije, Francuske, skandinavskih zemalja i drugo.

Koliko je potvrda staža bitan dokument sedoči i činjenica da je od 3.438 zahteva u radu kod Fonda na dan 31. mart ove godine bilo 1.850 ili 53,81 odsto kod kojih se potražuje potvrda staža, pa je postupak, bez toga, nemoguće okončati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)