ODUZETO 169 AUTOMOBILA OD BAHATIH VOZAČA: Pooštravaju se kazne za višestruke počinioce saobraćajnih prerkšaja u BiH

Невена Бунић
Nevena Bunić

08. 03. 2023. u 13:00 >> 10:01

POLICIJA u Srpskoj oduzela je čak 169 vozila od nesavesnih vozača u toku prošle godine, a prema predviđenim novim zakonskim izmenama, ta praksa će postati i češća, jer će se pooštriti kriterijumi na osnovu kojih se oduzmaju četvorotočkaši od njihovih vlasnika.

ОДУЗЕТО 169 АУТОМОБИЛА ОД БАХАТИХ ВОЗАЧА: Пооштравају се казне за вишеструке починиоце саобраћајних преркшаја у БиХ

Foto: MUP RS

Brza vožnja iznad ograničenja, sedanje za volan pod uticajem alkohola ili narkotika, upravljanje automobilom bez vozačke dozvole, glavni su razlozi zbog kojih saobraćajna policija u Srpskoj oduzima vozila. Cilj je da se kazne bahati i nesavesni vozači, koji su ujedno i višestruki povratnci u činjenju saobraćajnih prekršaja. Krajnji cilj je vožnja po bezbednijim putevima.

- Od 1. januara do 15. februara ove godine na području RS, od višestrukih povratnika u činjenju najtežih saobraćajnih prekršaja, privremeno je oduzeto 16 vozila. U 2022. policija je po tom osnovu privremeno oduzela 169 vozila, a iste godine na osnovu pravosnažnih rešenja, trajno je oduzeto 85 vozila. U 2021. broj oduzetih vozila je bio 330 - naveli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP RS) za "Novosti".

Najviše vozila i privremno i trajno oduzeto je na području Policijske uprave Prijedor.

U MUP-u su pojasnili koji su razlozi zbog kojih vozači ostaju bez svojih "ljubimaca".

- Najčešće se radi o upravljanju vozilom pod uticajem alkohola u krvi više od 1,5 promila. Tu je i vožnja pod uticajem narkotika i odbijanje vozača da se alkotestira. Vozila se privremeno oduzimaju i od osoba koje nemaju dozvolu, ili koje imaju zabranu da sedaju za volan - rekli su u MUP-u RS.

NA PUTEVIMA 100 POGINULIH

U TOKU prošle godine na pitevima u Srpskoj poginulo je 100 osoba.

- U toku 2021. i 2020. taj broj je iznosio 101. U većini tih slučajeva radilo se o prebrzoj vožnji, ili vožnji pod uticajem opijata. Cilj pooštravanja saobraćajnih kazni je da se smanji broj poginulih. Potrebno je i raditi stalne edukacije vozača, pogotovo mlađih, i tako uticati na njihovu svest o bezbednoj vožnji - kazao je Mladen Petrović.

Prema novim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja u BiH, o kojima bi trebalo da se glasa u Predstavničkom domu PBiH, previđeno je pooštravanje kriterijuma na osnovu kojih policija oduzima vozila od nesavesnih vozača.

U zakonskim izmenama koje je pripremilo Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, predviđeno je da vozila oduzimaju u slučajevima kada je saobraćajka izazvana opasnim i bahatim ponašanjem vozača, koja za rezultat imaju teške telesne povrede ili smrt. Takođe, vozačima koji u periodu od dve godine počine tri teža saobraćajna prekršaja, vozilo bi moglo biti privremeno ili trajno oduzeto.

Epitet "višestruki povratnik u činjenju saobraćajnih nesreća" se dopunjava, i novim izmenama podrazumeva da se radi o vozaču koji je najmanje tri puta pravosnažno kažnjen zbog upotrebe narkotika ili droga, odbijanja alkotestiranja ili zbog vožnje bez vozačke dozvole. "Višestruki povratnik" je i vozač koji je za dve godine najmanje pet puta pravosnažno kažnjen za vožnju veću od 30 kilometara na čas.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja RS smatraju da će pooštravanje kazni dati rezultate.

- Zakonske izmene će verovatno uticati da savesni vozači ne daju vozilo drugim ljudima na upravljanje, a pogotovo onima koji imaju prekršaje. Jer će, ako počine više težih prekršaja, da im policija oduzme vozilo - rekao je v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Mladen Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024