ZA LAŽNE DIPLOME DO 60.000 KM: U zloupotrebama učestvovali i vlasnici i profesori privatnih fakulteta

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 02. 2023. u 08:30

OSUMNjIČENI za izdavanje lažnih fakultetskih diploma, uhapšeni u utorak na području Bosne i Hercegovine, njih 11, prebačeni su u Tužilaštvo BiH gde će biti ispitani. Naime, Tužilaštvo BiH je nakon tri godine istrage naredilo akciju "Klaster" u kojoj je razotkrivena najveća mreža izdavanja lažnih diploma u zemlji.

ЗА ЛАЖНЕ ДИПЛОМЕ ДО 60.000 КМ: У злоупотребама учествовали и власници и професори приватних факултета

Foto: Ilustracija/Arhiva Novosti

Prema podacima iz istrage, pojedine diplome su plaćene u rasponu od 10.000 pa do 60.000 maraka, a klijentela je dolazila iz BiH, Srbije, Hrvatske. Istraga je zasada otkrila na desetine lažnih diploma.

U akciji je pronađeno i zaplenjeno oko 165.000 KM, a sumnja se da je grupa koja je prodavala diplome i u kojoj su učestvovali i vlasnici i profesori privatnih fakuleta zaradila više stotina hiljada maraka.

Istražitelji SIPA, koji su uhapsili osumnjičene između ostalog, izuzeli su i dokumentaciju sa privatnih fakulteta u Banjaluci i to Panevropskog univerziteta "Apeiron", Univerziteta za poslovne studije (UPS), Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL) i Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment PIM.

POD LUPOM BROJNI UNIVERZITETI

ISTRAGA se pored NUBL-a, UPS-a, PIM-a i "Apeirona" vodi i u Univerzitetu "Prometej", Evropskom univerzitetu Brčko distrikt, Internacionalnom univerzitetu Travnik, Univerzitetu CKM Mostar i Visoke škole "Union" Mostar. Oni su, kako se navodi u Tužilaštvu BiH, od 2014. do danas izdali za sada neutvrđen broj krivotvorenih diploma o sticanju visokoškolskog obrazovanja i drugih isprava.

Čitava šema izdavanja lažnih diploma provaljena je kad su se tri prikrivena istražitelja SIPA pod lažnim imenima upisali na privatne fakultete i počeli da traže način kako da kupe diplomu.

Novak Topić je lažni identitet prvog od tri prikrivena istražitelja Državne agencije za istrage koji je dobio prvu lažnu diplomu 18. jula 2021. godine. Diploma je bila Nezavisnog univerziteta u Banjaluci (NUBL). Prikriveni istražitelj SIPA kodnog imena Sandi je na području Banjaluke preuzeo tu diplomu izdatu od strane NUBL, od jednog od uhapšenih u akciji, a na ime Novaka Topića, kojom je stekao zvanje diplomirani ekonomista sa 240 ECTS bodova. To je bila prva od tri diplome koju su kupili inspektori, a ovaj paket diploma je plaćen oko 50.000 maraka!

NEZAKONIT UPIS

JEDNA od uhapšenih osoba u akciji je, kako je otkrila istraga, nezakonito upisivala studente na UPS, tako što je u Prijedoru u sklopu jedne firme koristila prostorije i tu su dolazili budući studenti, odnosno klijenti, koje je nezakonito upisivala na banjalučki univerzitet.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Željko Budimir izjavio je da svaka negativna pojava u visokom obrazovanju treba biti sankcionisana, kao i da je resorno ministarstvo na raspolaganju svim nadležnim organima u procesu istrage.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije