MURAL SVEDOČI PRVU POSETU KRALJA ZVORNIKU: Zabeležen istorijski trenutak

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

05. 02. 2023. u 14:39

U ZVORNIČKOJ ulici Braće Obradovića završen je mural, koji je deo projekta „Tematska staza stopama kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića“, koji ostavruje ovdašnja Turistička organizacija grada, uz novčanu podršku TO RS.

МУРАЛ СВЕДОЧИ ПРВУ ПОСЕТУ КРАЉА ЗВОРНИКУ: Забележен историјски тренутак

foto.V.Mitrić

Muralu svedoči kraljev boravak u Zvorniku 4. jula 1919. godine. To je bio istorijski dolazak na levu obalu Drine, na zemlju oslobođene Bosne, kada se i tofila ideja za izgradnju novog železnog mosta koji će, desetak godina kasnije, da spoji dve obale, Srbiju i današnju Republiku Srpsku.Samo nekoliko stotina metara, od mosta, kralj je izgradio i uredio mali podzemni grad, čuveno, rezervno, sedište Vrhovne komande Kraljevine Jugoslavije.Često će, kasnije, da prolazi kroz Zvornik, na putu do svoje letnje rezidencije, do Han Pijeska, gde je najveća koncentracija ozona u Evropi.

Zvornički mural se nalazi na potpornom zidu u blizini kuće Stanka Nikolića u kojoj je kralj prilikom posete boravio. To zdanje je, danas, pod upravom Zvorničko-tuzlanske eparhije. Sa kraljem i domaćinom Nikolićem su i Đorđo Vidaković, gradski načelnik Zvornika, pravoslavni paroh, župnik i muderis. 

- Oslikao ga je zvornički umetnik Dejan Vidaković, a da bi verodostojno bio prikazan taj istorijski trenutak projekat je realizovan u saradnji sa Svetosavskom omladinskom zajednicom na čelu sa profesorom Stanislavom Tomićem -kažu u lokalnoj administraciji.

U nastavku projekta planirano je i postavljane dvojezične table koja će turistima pružiti informacije o prikazanoj kompoziciji, dok će u martu biti organizovana promotivna šetnja „Kraljevim stopama“.

- Mural je važan kao nova tačka za turističko razgledanje - poručuju iz TO Zvornik.

- Tematska staza će obuhvatati tačke hram Rođenja Svetog Jovana Preteče, kuća Stanka Nikolića, mural, most Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i podzemni grad Karađorđevića u Malom Zvorniku. Ovim će biti stvorena osnova za uvođenje novog turističkog sadržaja i uvezivanje turističke ponude našeg grada sa susednim Malim Zvornikom, što je i krajnji cilj ovog projekta. Takođe, to će omogućiti da se, u godinama koje slede, bezbroj puta čuje priča o kralju Aleksandru i  mostu i na taj način kroz umetnost i turizam sačuva važno kulturno-istorijsko naslijeđe – kaže  direktor TOGZ Ivana Đokić Milanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)