OČEKUJU 250 LITARA VODE PO KVADRATU: U RS crveno upozorenje zbog očekivanih obilnih padavina - podižu nasipe i čiste kanale

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 01. 2023. u 20:00

USLED najave obilnih padavina na području Republike Srpske i olujnih vetrova u narednih nekoliko dana, iz institucija Srpske izdato je crveno upozorenje građanima i opštinama zbog mogućeg porasta vodostaja svih reka.

ОЧЕКУЈУ 250 ЛИТАРА ВОДЕ ПО КВАДРАТУ: У РС црвено упозорење због очекиваних обилних падавина - подижу насипе и чисте канале

Republički štab za vanredne situacije, Foto SRNA

Upozorene su sve lokalne zajednice i na mogućnost izlivanja bujičnih vodotokova, pojavu klizišta.

Širom Srpske opšta je mobilizacija na lokalu, ojačavaju se nasipi, čiste kanali i spremna čeka razna mehanizacija da priskoči u pomoć građanima ukoliko dođe do problema usled izlivanja reka.

Iz Republičkog štaba za vanredne situacije poručili su nakon sednice da će obilna kiša padati do 20. januara, da je sve je spremno za odbranu od poplava i da nema mesta panici.

Crvena zona je Hercegovina, a natprosečno veliku količinu kiše meteorolozi predviđaju i u Sarajevsko- -romanijskoj regiji i zapadnoj Krajini. Usled ekstremno velike količine kiše, očekuje se pre svega nagli rast vodostaja reke Drine. U gradovima u slivu Drine preduzimaju se mere odbrane od poplava.

Podizanje brane u Kozarskoj Dubici, Foto SRNA

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda RS, u Hercegovini se ponegde očekuje i više od 250 litara vode po metru kvadratnom, u Sarajevsko-romanijskoj regiji i gornjem Podrinju od 80 do 150, a na zapadu Srpske u Krajini od 60 do 120 litara.

Načelnik Štaba za vanredne situacije RS Milan Novitović kaže da će rad uprava Civilne zaštite biti organizovan u tri centra, u Foči, Višegradu i Trebinju, iz kog će se pratiti situacija.

- Definisali smo šta su obaveze javnih preduzeća i inspekcijskih organa. Nakon izdavanja crvenog alarma Civilna zaštita upozorava građane, načelnike i gradonačelnike da sprovedu mere kako bi prošli sa što manje štete od mogućih poplava - kazao je Novitović, i dodao da ukoliko dođe do poplava verovatno će se proglasiti vanredno stanje u najugroženijim područjima RS.

Foto SRNA

Miroslav Milovanović, direktor "Voda Srpske", najavio je da će biti problema sa bujičnim vodama u Semberiji i da građani već sada treba da deluju preventivno i sve što mogu prebace na sigurna mesta.

Ministar poljoprivrede RS Savo Minić pozvao je na oprez.

- Apelujem na građane i pozivamo na oprez da se ne ponovi 2014. godina. Pojačan je deo padavina na severu RS, a nije bilo najavljeno. Ukoliko olujno nevreme u Crnoj Gori nastavi i dođe do porasta Drine biće alarmantno. Potrebna je maksimalna saradnja lokalnih zajednica sa Civilnom zaštitom i "Vodama Srpske". Ukoliko na vreme reagujemo i napravimo nasipe, neće se ponoviti 2014. - rekao je Minić.

KRIVIČNE PROTIV NEODGOVORNIH

MILAN Novitović, v. d. direktora Republičke uprave civilne zaštite RS, apelovao na sve lokalne zajednice i građane da se ponašaju odgovorno usled najavljenih obilnih padavina i mogućih poplava. On je poručio da će biti pokrenuti krivični postupci protiv onih načelnika i gradonačelnika koji ne budu postupali u skladu sa zakonom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)