ZAVRŠEN PRELAZNI PERIOD: Agonija za Srbe se nastavlja - Od sutra kazne za sve koji koriste dinar na Kosovu i Metohiji

Tanjug

12. 05. 2024. u 07:54

KAKO prenosi RTK, danas se završava prelazni period od tri meseca koji je Centralna banka Kosova odredila po pitanju dinara. Kako se navodi u tekstu, od sutra će biti preduzete mere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na Kosovu i Metohiji koriste druge valute osim evra.

ЗАВРШЕН ПРЕЛАЗНИ ПЕРИОД: Агонија за Србе се наставља - Од сутра казне за све који користе динар на Косову и Метохији

foto D.Z.

Dalje se ističe da u ovom prelaznom periodu nisu izricane kaznene mere, ali su građani informisani o primeni uredbe o gotovinskom plaćanju.

U međuvremenu, komercijalne banke koje posluju na tzv. Kosovu dobile su instrukcije da otvore nove filijale na severu.

Od 12. maja, sve gotovinske transakcije bilo gde na Kosovu moraju da se obavljaju u evrima.

„Druge valute osim evra, mogu da se koriste na (*)Kosovu kao vrednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u neevro valutama i za devizne aktivnosti“, navodi se u uredbi CBK.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, upitan pre nekoliko dana o završetku prelazne faze, ponovio je da o takvim pitanjima odlučuje Centralna banka Kosova, a ne izvršna vlast.

U Briselu će sledeće nedelje biti održana sedma po redu runda dijaloga Beograda i Prištine, tokom koje će, kako je najavio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, glavna tema ponovo biti "jednostrana i protivpravna odluka Prištine da ukine dinar i dinarski platni promet na Kosovu i Metohiji".

Petković je istakao da odluka o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji ugrožava opstanak srpskog naroda u pokrajini i dovodi u pitanje funkcionisanje i postojanje svih srpskih institucija.

- Ovo će biti sedmi po redu sastanak u Briselu povodom odluke Prištine da ukine dinar na Kosovu i Metohiji, ali su nažalost svi dosadašnji sastanci pokazali da ne postoji realan pristup, ali ni politička volja Prištine da se ovaj problem reši - naglasio je Petković, dodavši da je Beograd do sada izneo niz konkretnih predloga, koje je druga strana odbila i da je sva odgovornost za rešavanje ove situacije na Prištini, koja je i jedini krivac za izazivanje krize.

BONUS VIDEO:

NEĆE JEZIK NEGO PRAVO Gruhonjić se zbunio: Zovem se Dinko Šakić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI RUSI? Skandalozno izvinjenje reprezentativca Albanije koji je prostački vređao Srbiju