DAN REPUBLIKE TRN U OKU! Obeležavanje najsvetlijeg praznika Srpske, 9. januara, na udaru Šmita i Sarajeva

S. M.

05. 01. 2023. u 06:31

KAKO se približava 9. januar, datum kada Srpska slavi Dan Republike Srpske tako rastu pritisci na ovaj praznik iz Federacije BiH i pojedinih predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

ДАН РЕПУБЛИКЕ ТРН У ОКУ! Обележавање најсветлијег празника Српске, 9. јануара, на удару Шмита и Сарајева

Foto S. Mišljenović

Poslednji u nizu, nakon najava protesta raznoraznih udruženja iz Federacije BiH u Sarajevu, a koji je uzeo na zub Dan Republike je i Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH. Šmit je uputio dopis predstavnicima institucija RS, naglašavajući da je Ustavni sud BiH u nizu odluka utvrdio da je proglašenje 9. januara Danom Republike neustavno.

Usledio je oštar odgovor iz Srpske. Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine RS, kazao je da na dopise Šmita ne odgovara.

- Kada Šmit izvadi potvrdu Saveta bezbednosti, mi ćemo ga tretirati. Bez te potvrde, to je nemoguće. A koliko sam video, možda će mu tu potvrdu zatražiti i u Federaciji BiH. Ni tamo on više nije omiljena ličnost. Sada kada nije ispunio sve želje protiv Srpske, on postaje neomiljen i u FBiH - istakao je Stevandić.

Predsedavajuća Kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH Sanja Vulić poručila je Šmitu, za kojeg kaže da je turista na privremenom radu u BiH, da prvo treba da bude čovek od kredibiliteta. Ukazala je i da Šmit kao turista u BiH sigurno ne može znati da je iz Sarajeva proterano više od 170.000 Srba, te ga upitala da li je to evropska vrednost o kojoj on govori i kako je on vidi.

"HOD ČASTI"

OVE godine svečani defile povodom Dana Republike održaće se po prvi put van Banjaluke i to u Istočnom Sarajevu. U Banjaluci će dan ranije biti održana svečana akademija, a za 9. januar gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je "Hod časti", u kojem će učestvovati porodice čiji su najmiliji svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (6)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024