PARADA ZA DAN SRPSKE U ISTOČNOM SARAJEVU: Na inicijativu predsednika RS Milorada Dodika svečani defile se 9. januara seli iz Banjaluke

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 12. 2022. u 11:23

SVEČANI defile, odnosno parada, koja se 9. januara za Dan Republike Srpske održava tradicionalno na Trgu Krajine u Banjaluci, biće sledeće godine održana u Istočnom Sarajevu, na inicijativu predsednika RS Milorada Dodika, potvrdio je za "Novosti" Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva i član Odbora za proslavu Dana Republike Srpske.

ПАРАДА ЗА ДАН СРПСКЕ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ: На иницијативу председника РС Милорада Додика свечани дефиле се 9. јануара сели из Бањалуке

Defile sa prošlogodišnje parade u Banjaluci, Foto presednikrs net

- Ovo je grad i mesto koje je bilo veoma značajno u procesu stvaranja RS i red je da se i ovde održi parada 9. januara. Biće u istom obimu kao i u Banjaluci - istakao je Ćosić.

Osvrnuvši se na kritike koje već stižu iz federalnog Sarajeva povodom ove inicijative, on kaže da je Istočno Sarajevo grad u RS koji je administrativno naslonjen na grad Sarajevo u Federaciji BiH i pozivao komšije da dođu na proslavu.

- Mi smo komšije, i tako treba da se ponašamo. Da se radujemo jedni zbog drugih, a ne samo da kritikujemo ono što narod u drugom entitetu prihvata kao dobro. Inače, za Dan RS u Istočnom Sarajevu ove godine razvijena je najveća zastava Srpske. Bilo je mnogo ljudi na ulicama našeg grada i očekujem da ovaj broj bude i veći. Pozivamo sve ljude dobrih misli da dođu u Istočno Sarajevo i sa nama proslave Dan RS - poručio je Ćosić.

Foto: Printskrin/RTRS

Na prvoj sednici Odbora za proslavu Dana RS 18. novembra usvojen je predlog Programa proslave i formirana Radna grupa za pripremu i realizaciju proslave Dana Republike. Iako je programom prvobitno bilo predviđeno da i svečani defile, kao što je i do sada, bude održan u Banjaluci, odluka je promenjena. Grad Istočno Sarajevo je prihvatio da bude domaćin defilea. Akademija povodom Dana RS biće održana u Banjaluci.

Programom je predviđena i dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Kulturnom centru "Banski dvor", kao i polaganje venaca na Spomenik palim borcima Vojske RS, Spomeniku banjalučkim bebama, Spomenik borcima NOR i Spomen-kosturnici u Banjaluci. Venci će biti položeni i na Srpskom vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu i spomen-obeležju bivšeg predsednika RS Milana Jelića u Modriči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)