LOME JOŠ KOPLJA OKO DIPLOMATIJE: Izbacivanjem SDA iz igre, formiranje Saveta ministara BiH očekuje se u rekordnom roku

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 12. 2022. u 06:40

IAKO je godinama unazad formiranje Saveta mninistara (SM) BiH trajalo i po godinu i više dana zbog teških pregovora stranaka, ovaj put izbacivanjem SDA iz procesa formiranja zajedničkih organa vlasti, ta institucija po svemu sudeći, dobiće novi saziv u rekordnom roku!

ЛОМЕ ЈОШ КОПЉА ОКО ДИПЛОМАТИЈЕ: Избацивањем СДА из игре, формирање Савета министара БиХ очекује се у рекордном року

Bisera Turković, Foto Ministarstvo inostranih poslova BiH

Srpskoj pripadaju četiri ministarska mesta u Savetu ministara, a Federaciji šest, računajući i predsedavajućeg.

Mesto oko kojeg se vodi najveća polemika je Ministarstvo inostranih poslova BiH, koje bi trebalo da pripadne Srpskoj. Iz RS žele po svaku cenu da se sa tog mesta skloni Bisera Turković, kadar SDA, do čega će, nadaju se, i doći, ali kako saznajemo, bošnjački partneri okupljeni u koaliciji "Osmorka" žele da ta fotelja ostane u njihovim rukama i naredne četiri godine.

- Tri najjače funkcije u Savetu ministara su mesto predsedavajućeg koje pripada HDZ BiH, zatim mesto ministra finansija koje će pripasti SNSD i mesto ministra inostranih poslova, koje bi trebalo po ovoj raspodeli da pripadne bošnjačkom bloku. To je jasna matematika - kaže za "Novosti" dobro obavešten izvor.

"Osmorka" želi na mesto ministra inostranih poslova BiH da postavi Sabinu Ćudić iz Naše stranke, a to su već prihvatili u HDZ BiH i ostaje da se vidi stav SNSD.

Savet ministara BiH, Foto Nezavisne

Radovan Kovačević, portparol SNSD, kaže da RS pripadaju četiri ministarstva u SM BiH i u narednim danima videće se kako i na koji način će to biti podeljeno.

- Već smo govorili da su naše želje i Ministarstvo finansija i Ministarstvo inostranih poslova i smatramo da nam to u ovom mandatu pripada. Ali moramo da sednemo i napravimo dogovor. Savet ministara treba da bude formiran brže nego ikada dosad, ali opet to neće značiti da ćemo zbog brzine doneti odluku na našu štetu. To se neće dogoditi - poručio je Kovačević.

Prema nezvaničnim informacijama, među foteljama koje će Srpska dobiti je ministarstvo finansija u koju bi trebalo da sedne Zoran Tegeltija. Staša Košarac bi trebalo do dobije mesto ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, a Nedeljko Ćorić fotelju ministra komunikacija i transporta.

Tegeltija i Košarac, Foto V. Tripić/SRNA

Što se tiče mesta ministra za ljudska prava i izbeglice i njega će imenovati SNSD u dogovoru sa koalicijom.

Kada se govori o Federaciji BiH, Dragan Čović, lider HDZ BiH, poručio je da je Borjana Krišto predložena iz te stranke za mesto predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Hrvatima će u raspodeli stolica pripasti i Minstarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova. Bošnjački blok pored diplomatije očekuje fotelje u Ministarstvu odbrane i Ministarstvu bezbednosti BiH.

OSMICA LETI IZ INSTITUCIJA?

NAKON formiranja Saveta ministara BiH u kojem neće bit SDA, uslediće kako kaže izvor "Novosti", čistka direktora te političke opcije u institucijama BiH, a prvi na odstrelu je Osman Mehmedagić Osmica koji je direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH i jedan od najbližih saradnika Bakira Izetbegovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)