SPAS USVAJANJE ZAKONA O MAJCI: Udruženje višečlanih porodica Srpske "Četiri plus" održalo sastanak u Trebinju

D. CURAĆ

16. 11. 2022. u 06:10

U TREBINjU je održan sastanak rukovodstva Udruženja višečlanih porodica Republike Srpske "Četiri plus" sa predsednicima regionalnih odbora istočne Hercegovine, a teme sastanka bile su analize rada lokalnih udruženja, mere pronatalitetne politike i zakon o majci.

СПАС УСВАЈАЊЕ ЗАКОНА О МАЈЦИ: Удружење вишечланих породица Српске Четири плус одржало састанак у Требињу

Sastanak udruženja "4+", Foto D. Curać

Prema rečima predsednika Udruženja "Četiri plus" RS Miladina Gotovca, novčana pomoć od 750 maraka za sve višečlane porodice u kojima jedan roditelj nije zaposlen, koja će biti isplaćivana od 1. junuara naredne godine, mnogo će olakšati njihovim članovima, a ono što bi voleli u toku 2023. godine je da se u Srpskoj konačno usvoji zakon o majci.

- To je jedan divan projekat, koji treba da uđe u 177.604 porodice u Srpskoj. To je nešto što treba da prepozna svako dete mlađe od 18 godina, projekat koji treba da uđe u svaku kuću u Srpskoj. Naravno, onoliko koliko porodica ima dece.

O zakonu o majci uveliko se govorilo krajem prošle godine, a iz Udruženja "Četiri plus" naveli su da su od četiri predložene varijante usaglašene dve, odnosno da nezaposlene majke primaju mesečno 20 odsto od prosečne plate za svako rođeno dete do navršenih 18 godina života, a one koje rade duplo manje. Te mere bi, kako navode, dale pozitivne efekte na populacionu i pronatalnu politiku.

- Naravno da je svaka pomoć dobrodošla, kao što je ova novčana od 750 KM, ali prava pronatalitetna mera je zakon o majci. Siguran sam da bi to imalo značajniji efekat nego bila šta drugo kada je u pitanju prionatalitetna politika - istakao je Aleksandar Sarić, predsednik Udruženja "4+" Trebinje.

Predloge ovog udruženja ranije su podržali i predstavnici svih političkih partija u Srpskoj, koji smatraju da je cilj tog akta sačuvati i spasti majku i zaštititi i ojačati porodicu kao osnovnu ćeliju društva.

Osim predsednika lokalnih udruženja iz istočne Hercegovine sastanku u Trebinju prisustvovali su predstavnici višečlanih porodica iz Rudog, Višegrda i Čajniča.

OČEKUJU PODRŠKU SA LOKALA

SILVIJA Vujić, predsednik Skupštine Udruženja 4+ Republike Srpske, istakla je na sastanku u Trebinju da njihovi odbori očekuju značajniju podršku lokalnih zajednica.

- Naš apel jeste načelnicima opština da se lokalna udruženja višečlanih porodica priznaju od javnog interesa, to jest da im se dodeli stalna budžetska stavka s obzirom na to da se sada planira budžet - rekla je Vujićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)