ŽRTVE ORIĆEVIH JURIŠNIKA JOŠ ČEKAJU PRAVDU: Obeleženo tri decenije od stradanja 126 civila i boraca VRS (FOTO)

07. 11. 2022. u 15:35 >> 15:38

NA Glođanskom brdu kod Zvornika, parastosom, polaganjem cveća i paljenjem sveća obeleženo je 30 godina od stradanja 126 boraca Vojske Republike Srpske i civila koje su, na najbrutalniji način, umorili pripadnici Armije BiH.

ЖРТВЕ ОРИЋЕВИХ ЈУРИШНИКА ЈОШ ЧЕКАЈУ ПРАВДУ: Обележено три деценије од страдања 126 цивила и бораца ВРС (ФОТО)

foto;GU Zvornik

Na mestu stradanja Srba, Orićevi jurišnici ostavili su tragove. Ljude su podizali na drva, vezivali, ispod njih palili vatru, a uši zakucavali ekserima. Iza sebe uz ubijene su ostavili i brošure verske, islamske prirode. U vreme ekshumacije, neki od zvaničnika tadašnjeg Unprofora su išli tako daleko u beščašću da su pitali kako su srpski predstavnici sigurni da su to srpske žrtve.

Sećanju na ovaj zločin pridružio se i Besmrtni puk, sa fotografijama poginulih boraca na Glođanskom brdu, koji je iz Donje Kamenice krenuo peške do mesta stradanja srpskih vojnika i civila.

Parastos je služilo mesno sveštenstvo, a vence su položile porodice poginulih boraca, predstavnici boračkih organizacija Zvornika i Šekovića, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i predstavnici opština Šekovići i Osmaci, kao i Trećeg pešadijskog puka Vojske Republike Srpske, Policijske uprave Zvornik i pojedinci.

Savetnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu u Vladi Republike Srpske Stjepan Macanović rekao je da su pre 30 godina na ovom mestu mučki ubijeni pripadnici Vojske Republike Srpske i da za ovaj strašan zločin još niko nije odgovarao. Macanović je, između ostalog, istakao da treba negovati i baštiniti tradiciju sećanja na poginule na Glođanskom brdu i zbog budućih naraštaja i pokolenja, jer smo svedoci pokušaja prekrajanja istorije.

Predsednik Gradskog udruženja porodica zarobljenih i poginulih vojnika i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković rekao je da je na Glođanskom brdu počinjen strašan zločin, što je dokumentovao i patolog dr Zoran Stanković koji je radio identifikaciju i patološke nalaze.

Još se traže kosti devet umorenih ljudi, ali ni od koga ne može da se dobije informacija gde se nalaze njihovi posmrtni ostaci.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere