NAJMLAĐA ŽRTVA IMALA JE JEDNU, A NAJSTARIJA 100 GODINA: Obeleženo sećanje na 4.317 Srba stradalih u Rumuniji

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

18. 10. 2022. u 12:27

U KAZAMATU Tvrđave u Aradu u Rumuniji od 1914. do 1918. godine, u Prvom svetskom ratu, stradalo je 4.317 srpskih interniraca, zarobljenika iz Bosne, Slavonije i Vojvodine.

НАЈМЛАЂА ЖРТВА ИМАЛА ЈЕ ЈЕДНУ, А НАЈСТАРИЈА 100 ГОДИНА: Обележено сећање на 4.317 Срба страдалих у Румунији

Foto; B. Grujić

Tim povodom, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, u ime Vlade Republike Srbije i Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, položio je venac i odao poštu na tradicionalnom komemorativnom skupu u Aradu, uz sve državne i vojne počasti.

Uz predstavnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, generalnog konzula Ambasade Srbije u Temišvaru Vladana Tadića, ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Rumunije, Saveza Srba u Rumuniji, grada Arada i učenici srpske Gimnazije Dositej Obradović u Rumuniji, kao i predstavnici brojnih udruženja za očuvanje i negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije. 

Delegacija Čuvara baštine Banata i udruženja Koreni iz Kikinde, u kojoj su bili dr Ivan Bošnjak, Milinko Aresenov i Radovan Subin, poklonila se senima i položila cveće na ulazu u zloglasnu Tvrđavu smrti u kojoj su mučeni glađu, hladnoćom i tifusom stradali srpski zarobljenici u logoru unutar tvrđave, na obali reke Moriš.

- Najstariji Jakov Vujičić iz Nevesinja iz Hercegovine imao je sto godina, najmlađi dečak stradao u logoru smrti Aradske tvrđave imao je samo jednu godinu, a svi su umirali od gladi, hladnoće, neljudskih uslova u specifičnom konc logoru austrougarske tiranije u Prvom svetskom ratu - istakao je dr Ivan Bošnjak iz Zrenjanina.

   Delegacija Srbije, koju je predvodio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, nakon Arada, položila je venac i odala počast stradalim jugoslovenskim pilotima u Drugom svetskom ratu, na centralnom Groblju heroja u Temišvaru.

BONUS VIDEO - BLAGO NA JABLANICI: U selu Pleš otkriven rimski novčić cara Aurelijana iz trećeg veka

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna