ZAR ŽIRANT NE MORA DA VRAĆA ZAJAM? U nastavku suđenja bivšem premijeru RS svedočila predsednica RS Željka Cvijanović

S. M.

01. 11. 2022. u 07:22

PREDSEDNICA Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u Okružnom sudu u Banjaluci da joj je čudno to što je "Alumina", kao žirant, oslobođena od obaveze vraćanja kredita koji je Investiciono-razvojna banka RS 2012. isplatila "Energoliniji".

ЗАР ЖИРАНТ НЕ МОРА ДА ВРАЋА ЗАЈАМ? У наставку суђења бившем премијеру РС сведочила председница РС Жељка Цвијановић

Željka Cvijanović u sudnici, Foto Una TV

Cvijanovićeva je saslušana kao svedok odbrane na suđenju nekadašnjem premijeru RS Aleksandru Džombiću, optuženom za zloupotrebu službenog položaja, odnosno da je vršio pritisak i uticao na članove kreditnog odbora IRB RS da "Energoliniji" dodeli kredit u iznosu od 19,4 miliona maraka, iako je znao da je ta firma prezadužena. Kredit je isplaćen 31. maja 2012. i u optužnici se navodi da je oko 10,6 miliona KM upotrebljeno za investiciju za koju su sredstva tražena (izgradnja kotla), dok je ostatak iznet iz Bosne i Hercegovine.

Na pitanja tužioca Radenka Jankovića predsednica RS je navela da nije upoznata sa svim detaljima spornog kredita. Pojasnila je da ona tada nije bila član kreditnog odbora koji je o tome odlučio, ali se seća da se tražio način da se pomogne "Alumini" kako bi mogla da nastavi svoje poslovanje, jer je toj firmi pretila katastrofa. Na pitanje da li joj je poznato da je "Energoliniji" prethodno odbijen zahtev za kredit zato što je bila prezadužena, rekla je:

- Detalji mi nisu poznati. Možda je "Energolinija" bila prezadužena, ali je ona bila potrebna "Alumini" da nastavi s poslovanjem. Ta firma je proizvodila paru i to je jedinstven sistem koji je međusobno povezan.

Na pitanje da li zna da kredit nije potrošen namenski, predsednica se prisetila da su, kasnije, od IRB RS dobili obaveštenje o tome, te da se tražilo da se kredit odmah vrati. Nije joj bilo poznato do kada je "Energolinija" vraćala kredit, ni koliko iznosi ukupan dug (24 miliona).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)