NE ZNA SE KO ĆE VRATITI KREDIT: Na suđenju bivšem premijeru DŽombiću svedočio aktuelni premijer RS

S. M.

19. 10. 2022. u 08:41

NA suđenju Aleksandru Džombiću, nekadašnjem premijeru RS, optuženom za zloupotrebu službenog položaja, i dodelu spornog kredita zvorničkom preduzeću "Energolinija", ćerki firmi fabrike "Birač", kao svedoci odbrane juče su ispitani premijer RS Radovan Višković, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i direktor "Alumine" Mile Matić.

НЕ ЗНА СЕ КО ЋЕ ВРАТИТИ КРЕДИТ: На суђењу бившем премијеру Џомбићу сведочио актуелни премијер РС

Radovan Višković, Foto Printskrin Una TV

- Izgradnja kotla i prelazak sa jednog na drugi energent spasla je zvorničku "Aluminu", firmu iz sastava fabrike "Birač", ali i veliki broj drugih koje s njom sarađuju - izjavio je u Okružnom sudu u Banjaluci, premijer Višković.

Džombić se tereti da je vršio pritisak na članove kreditnog odbora IRB RS da preduzeću "Energolinija" dodele kredit od 19,4 miliona KM, iako je znao da je ta firma prezadužena.

Kredit je isplaćen 31. maja 2012. i u optužnici se navodi da je oko 10,6 miliona KM upotrebljeno za izgradnju kotla, a ostatak je iznet iz BiH.

Aleksandar Džombić, Foto S. Mišljenović

Na pitanje Džombićevog advokata Zorana Bubića, Višković je u sudnici pojasnio da je u to vreme radio kao izvršni direktor Sektora za saobraćaj u "Boksitu" iz Milića, koja je godinama poslovala sa Fabrikom "Birač". Detalji oko dodele kredita mu nisu poznati, ali je naglasio da sve te firme imaju ogroman značaj za RS i zvornički region.

Na pitanja tužioca Radenka Jankovića premijer je rekao da mu je poznato da je sporni kredit isplaćen "Energoliniji" koja je otišla u stečaj, i da je čuo da im je zahtev za kredit prethodno odbijen.

Janković je upitao Viškovića da li zna ko će vratiti kredit:

- Ne znam. Zašto bih ja to znao?" - odgovorio je Višković.

Na pitanje tužioca da li će kredit ostati nevraćen, Višković je odgovorio takođe da ne zna.

IZGRADNjA PEĆI SPASLA FIRMU

RADOVAN Višković kaže da je 2011. i 2012. bilo problema sa poslovanjem "Alumine" i da je postojala opasnost da prestane s radom, jer su energenti, odnosno gas postajali preskupi. Pokušavalo se, kaže, na mazut i lož-ulje, što nije bilo isplativo pa se došlo do toga da se gradi peć na ugalj što je, kako kaže, spas lo kompaniju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)