VERA NAM DAJE SNAGU: Osveštan konak rusko-srpskog manastira u Ugljeviku (FOTO)

30. 10. 2022. u 16:52

EPISKOP zvorničko -tuzlanski Fotije osveštao je konak rusko-srpskog manastira Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku u prisustvu amabasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova, načelnika Ugljevika Vasilija Perić i mnoštva vernika.

ВЕРА НАМ ДАЈЕ СНАГУ: Освештан конак руско-српског манастира у Угљевику (ФОТО)

foto:V.Mitrić

Manastir Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku i manastir Svete Matrone u Ritešiću kod Doboja su, po rečima vladike Fotija, „ naše veze sa velikom bratskom Rusijom“.

- Srpska i Ruska crkva su jedno -poručio je srpski arhijerej. - Sve naše svetinje su i ruske, a sve ruske svetinje su i naše.

Za Ugljevik je episkop Fotije rekao da postaje značajan duhovno-kulturni centar Eparhije zvorničko-tuzlanske i poželeo Ugljeviku da u njemu „vri“ pravoslavlje.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov rekao je da je za Ruse Ugljevik veoma značajno mesto.

- Fancinantan je osećaj biti u ovakvim prilikama, oduševljen sam duhovnošću. U Ugljeviku sam bio kada su u njemu bili stacionirani ruski vojnici u mirovnoj misiji, kada su sagradili hram koji nosi ime  Svetog Aleksandra Nevskog - rekao je Kalabuhov.

Ruski diplomata je poručio da istina i pravda moraju imati snagu da se bore sa đavolom i svim antičovečanskim vrednostima.

- Upravo crkve i manastiri nam daju snagu da budemo snažni u toj borbi, a važna je ljubav i istinsko prijateljstvo između ruskog i srpskog naroda-rekao je Kalabuhov. V.Mitrić

Napajanje verom pravoslavnom

Ruski ambasador se zahvalio episkopu Fotiju, načelniku Ugljevika Vasiliju Periću i svim ljudima koji su pomogli dalju gradnju ovog manastira.

-Ovo je mesto srpsko-ruskog bratstva i ono nas neprestano podseća da su Rusi naša braća-rekao je Perić. -To je važno za sve nas Ugljevičane, ali i našu braću Ruse, da gradimo hramove i gde ćemo se napajati našom verom pravoslavnom.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju