CIK: Milorad Dodik je predsednik Republike Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 10. 2022. u 15:20

PRIMARNI cilj koji sam postavio kao predsednik Republike Srpske biće interesi Srpske i pozivam sve političke faktore da sarađujemo.

ЦИК: Милорад Додик је председник Републике Српске

Foto: Srna

Rezultati izbora bili su jasni još drugog i trećeg oktobra. Pokazalo se da smo bili u pravu kada smo saopštili ko je pobednik.

Ovo je danas, nakon što je Centralna izborna komisija BiH definitivno stavila tačku na rezultate Opštih izbora održanih 2. oktobra, potvrdio novi predsednik Republike Srpske - Milorad Dodik. On je poručio da Srpsku, kao i celi svet, čekaju teška vremena i pozvao na okupljanje i slogu.

- Okupimo se oko Srpske. Narod je izabrao i potvrdio sve i na velikom narodnom skupu u Banjaluci. To je bila potvrda narodne volje koja mi daje dodatnu snagu - rekao je Dodik i zahvalio svima koji su glasali za njega i njegove protivnike.

Dodik je istakao i da su izbori pokazali da je Srpska demokratsko društvo sa visokim standardima.

- Vreme izbora i sage koja je očigledno nekima bila potrebna je, nadam se bar sad, prošla. Čekaju nas teška, izazovna vremena na globalnom i regionalnom nivou, što će se odraziti i na mogućnosti u Srpskoj - rekao je Dodik i pozvao sve političke faktore na saradnju i mir.

Da je lider SNSD novi šef Srpske, potvrđeno je dopunskom odlukom o utvrđivanju broja glasova koju je, posle kontrolnog prebrojavanja, donela Centralna izborna komisija BiH u Sarajevu.

Naknadnim uvidom u izborni materijal utvrđeno je da je Dodik osvojio najviše glasova.

Ova odluka je usvojena sa šest glasova "za", a suprotno je glasala samo Vanja Bjelica Prutina. Iako je protiv odluke CIK, Bjelica Prutina je izjavila da je Milorad Dodik definitivno novi predsednik.

Prebrojavanje glasova u Sarajevskoj "Zetri", Foto CIK

Ona je rekla da je njena namera, kada je podržala odluku o ponovnom brojanju glasova, bila da se tačno utvrde rezultati.

- Svi koji tvrde da su pokradeni nakon ponovnog kontrolnog glasanja, trebalo bi da priznaju poraz i da čestitaju pobedniku - Miloradu Dodiku.

Na sednici CIK utvrđeno je i da još nisu pronađene 62 vreće sa glasovima. Takođe, zaključeno je da se neće ponavljati izbori. Irena Hadžiabdić, član CIK, rekla je da je izborni proces obeležen nizom manjkavosti, koje se uglavnom odnose na probleme tehničke prirode.

- U ovim slučajevima nisam videla naznake da je volja birača prepravljana - rekla je Hadžiabdićeva.

I Ahmet Šantić, član Komisije, rekao je da je volja birača kontrolnim brojanjem utvrđena definitivno i da nema razloga da se ne ide ka konačnoj potvrdi rezultata.

Nakon održanih opštih izbora, opozicija RS je zatražila novo brojanje glasova za funkciju predsednika RS jer su smatrali da je njihov kandidat Jelena Trivić pokradena.

CIK BiH je 10. oktobra doneo odluku o kontrolnom brojanju glasova za funkciju predsednika RS. Pre kontrolnog brojanja glasova, a prema podacima CIK, na 90 odsto obrađenih glasova kandidat SNSD Milorad Dodik osvojio je 268.635 glasova ili 48,36 odsto, dok je Jelena Trivić, kandidatkinja PDP, osvojila 240.353 glasa ili 43,27 posto.

Pranjić i Duraković potpredsednici

CIK je utvrdio i da je potpredsednik Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda Ćamil Duraković, a iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić.

Duraković je u prvom reagovanju na konačnu reč CIK-a rekao da će, ukoliko je to potrebno i neophodno za prosperitet njegovog naroda, pružiti ruku Miloradu Dodiku i ako ga "prezire kao političara".

- Nije me iznenadila Dodikova pobeda. Uspeh Željke Cvijanović i SNSD pokazuje da je bilo nerealno da izgubi. Spreman sam na saradnju, birali su me građani Srpske. U RS živim tu plaćam porez i zato želim da ovu poziciju koristim u ime svog naroda - rekao je Dudaković.

On je kazao da nema problem da sarađuje sa Dodikom, ali i da će učiniti sve da se glas Bošnjaka čuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024