MUHARE OTROVALE MAJKU I ĆERKU: Šume u Srpskoj preplavljene gljivama, stručnjaci pozivaju na oprez prilikom branja

N. Bunić

14. 10. 2022. u 19:01

GLjIVE u Srpskoj su ove sezone nikle više nego ikada, stručnjaci kažu da je zbog smene kišnog i toplog vremena ove jeseni rod najveći u poslednjih 30 godina.

MУХАРЕ ОТРОВАЛЕ МАЈКУ И ЋЕРКУ: Шуме у Српској преплављене гљивама, стручњаци позивају на опрез приликом брања

Foto Srna

Međutim, upozoravaju i da pune korpe sa sobom nose i veliki rizik - samo jedna otrovnica dovoljna je da ubije čoveka i zato je branje gljiva preporučljivo prepustiti iskusnim ili edukovanim beračima.

Vrganji, divlji šampinjoni, lisičarke, golubače i sunčanice samo su neke od vrsta koje se beru na području Srpske. U firmi iz Zvornika, koja se bavi otkupom gljiva prezadovoljni su ovom sezonom.

- Najviše je vrganja, i to više vrsta. Kvalitet samih gljiva je veoma dobar. Otkupna cena vrganja je od 10 KM za prvu klasu, do jedne KM za treću. Naše gljive beru obučeni sakupljači, i kod nas nema greške sa otrovnicama, jer imamo kupce širom Evrope - rekli su u toj firmi.

Međutim, zbog odlične sezone, nema ko ne bere gljive za lične potrebe i prodaju na pijacama - od onih starijih i iskusnijih, do mladih, što je veoma opasno.

Na UKC RS u Banjaluci nedavno su bile smeštene dve osobe zbog trovanja gljivama.

- Na Klinici za infektivne bolesti bila su dva slučaja trovanja gljivama lakše kliničke forme. Radilo se o sredovečnom bračnom paru. Ukoliko pacijenti imaju bilo kakvu sumnju da su konzumirali gljive koje mogu biti otrovne moraju da se jave u hitnu pomoć - naveli su u UKC RS.

Foto N. Bunić

Đavolji prsti

I dobojska bolnica "Sveti apostol Luka" skoro je zbrinula više pacijente sa tim simtomima. Majka i ćerka koje su konzumirale otrovne muhare imale su teže simptome.

- U poslednja tri meseca, u Službi za infektologiju, lečeno je sedam pacijenata zbog trovanja gljivama. Bolest je imala lakšu kliničku sliku kod njih petoro, a dva pacijenta su imala srednje tešku kliničku sliku - rekli su u Bolnici "Sveti apostol Luka".

Cena gljiva koja na pijacama iznosi od 15 do 20 KM, razlog je zbog kojeg se mnogi odlučuju na branje, kaže profesor biologije na PMF-u u Banjaluci Snježana Lolić.

- Ljudi u tome vide priliku za profit, a kod nas za razliku od zemalja regiona, gde je potrebno da se polože određeni testovi, gljive može da bere svako. To kod nas nije zakonski regulisano i zato dolazi do grešaka, u najgorem slučaju i trovanja - objašnjava Lolićeva.

Pravilo kako razlikovati jestive gljive od otrovnih ne postoji.

- Svaka vrsta ima zasebne karakteristike. Nije preporučljivo ići u područja koje berači, pa i oni iskusni, ne poznaju. Ima dosta gljiva koje su slične. Kod nas se često mešaju jestive lisičarke i otrovne zavodnice, a opasne zelene pupavke nekada se zamene jestivim šampinjonima - kaže Lolićeva.

SIMPTOMI I NAKON 24 SATA

SIMPTOMI trovanja gljivama javljaju se pola sata nakon jela, ako se radi o slabijem trovanju. Znakovi trovanja nekada se javljaju od šest do osam sati nakon konzumacije, radi se o teškom trovanju, sa mogućnosti smrtnog ishoda. Simptomi se mogu javiti čak i 24 sata nakon konzumiranja, a najčešći su bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proliv, groznica, suva usta…

ĐAVOLjI PRSTI U PRNjAVORU

DA U Srpskoj rastu i neobične vrste potvrđuju i slike iz šume iz sela kod Prnjavora, gde su ove jeseni uočeni takozvani đavolji prsti, vrsta gljive koja je poreklom iz Australije i sa Novog Zelanda, a koja se retko nalazi na ovim prostorima. Izgledom podseća na hobotnicu i ispušta neugodan miris. Ova vrsta gljive, na iznenađenje mnogih, nije otrovna, ali nije ni jestiva.

BONUS VIDEO - SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)