MUHARE OTROVALE MAJKU I ĆERKU: Šume u Srpskoj preplavljene gljivama, stručnjaci pozivaju na oprez prilikom branja

N. Bunić

14. 10. 2022. u 19:01

GLjIVE u Srpskoj su ove sezone nikle više nego ikada, stručnjaci kažu da je zbog smene kišnog i toplog vremena ove jeseni rod najveći u poslednjih 30 godina.

MУХАРЕ ОТРОВАЛЕ МАЈКУ И ЋЕРКУ: Шуме у Српској преплављене гљивама, стручњаци позивају на опрез приликом брања

Foto Srna

Međutim, upozoravaju i da pune korpe sa sobom nose i veliki rizik - samo jedna otrovnica dovoljna je da ubije čoveka i zato je branje gljiva preporučljivo prepustiti iskusnim ili edukovanim beračima.

Vrganji, divlji šampinjoni, lisičarke, golubače i sunčanice samo su neke od vrsta koje se beru na području Srpske. U firmi iz Zvornika, koja se bavi otkupom gljiva prezadovoljni su ovom sezonom.

- Najviše je vrganja, i to više vrsta. Kvalitet samih gljiva je veoma dobar. Otkupna cena vrganja je od 10 KM za prvu klasu, do jedne KM za treću. Naše gljive beru obučeni sakupljači, i kod nas nema greške sa otrovnicama, jer imamo kupce širom Evrope - rekli su u toj firmi.

Međutim, zbog odlične sezone, nema ko ne bere gljive za lične potrebe i prodaju na pijacama - od onih starijih i iskusnijih, do mladih, što je veoma opasno.

Na UKC RS u Banjaluci nedavno su bile smeštene dve osobe zbog trovanja gljivama.

- Na Klinici za infektivne bolesti bila su dva slučaja trovanja gljivama lakše kliničke forme. Radilo se o sredovečnom bračnom paru. Ukoliko pacijenti imaju bilo kakvu sumnju da su konzumirali gljive koje mogu biti otrovne moraju da se jave u hitnu pomoć - naveli su u UKC RS.

Foto N. Bunić

Đavolji prsti

I dobojska bolnica "Sveti apostol Luka" skoro je zbrinula više pacijente sa tim simtomima. Majka i ćerka koje su konzumirale otrovne muhare imale su teže simptome.

- U poslednja tri meseca, u Službi za infektologiju, lečeno je sedam pacijenata zbog trovanja gljivama. Bolest je imala lakšu kliničku sliku kod njih petoro, a dva pacijenta su imala srednje tešku kliničku sliku - rekli su u Bolnici "Sveti apostol Luka".

Cena gljiva koja na pijacama iznosi od 15 do 20 KM, razlog je zbog kojeg se mnogi odlučuju na branje, kaže profesor biologije na PMF-u u Banjaluci Snježana Lolić.

- Ljudi u tome vide priliku za profit, a kod nas za razliku od zemalja regiona, gde je potrebno da se polože određeni testovi, gljive može da bere svako. To kod nas nije zakonski regulisano i zato dolazi do grešaka, u najgorem slučaju i trovanja - objašnjava Lolićeva.

Pravilo kako razlikovati jestive gljive od otrovnih ne postoji.

- Svaka vrsta ima zasebne karakteristike. Nije preporučljivo ići u područja koje berači, pa i oni iskusni, ne poznaju. Ima dosta gljiva koje su slične. Kod nas se često mešaju jestive lisičarke i otrovne zavodnice, a opasne zelene pupavke nekada se zamene jestivim šampinjonima - kaže Lolićeva.

SIMPTOMI I NAKON 24 SATA

SIMPTOMI trovanja gljivama javljaju se pola sata nakon jela, ako se radi o slabijem trovanju. Znakovi trovanja nekada se javljaju od šest do osam sati nakon konzumacije, radi se o teškom trovanju, sa mogućnosti smrtnog ishoda. Simptomi se mogu javiti čak i 24 sata nakon konzumiranja, a najčešći su bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proliv, groznica, suva usta…

ĐAVOLjI PRSTI U PRNjAVORU

DA U Srpskoj rastu i neobične vrste potvrđuju i slike iz šume iz sela kod Prnjavora, gde su ove jeseni uočeni takozvani đavolji prsti, vrsta gljive koja je poreklom iz Australije i sa Novog Zelanda, a koja se retko nalazi na ovim prostorima. Izgledom podseća na hobotnicu i ispušta neugodan miris. Ova vrsta gljive, na iznenađenje mnogih, nije otrovna, ali nije ni jestiva.

BONUS VIDEO - SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije