JEDAN LEKAR ZA 3.500 MEŠTANA: Konkurs stalno otvoren za mlade medicinare

D. Curać

10. 09. 2022. u 08:11

U MALOJ i nerazvijenoj opštini Ljubinja procenjuje se da živi oko 3.500 stanovnika, koji bi vrlo lako mogli ostati bez Doma zdravlja, jer već više od mesec dana u toj zdravstvenoj ustanovi ordinira svega jedan lekar.

ЈЕДАН ЛЕКАР ЗА 3.500 МЕШТАНА: Конкурс стално отворен за младе медицинаре

Foto D. Curać

Doktorka S. Milutinović sama radi u ljubinjskom Domu zdravlja, gde u isto vreme prima pacijente, obavlja preglede, odlazi u kućne posete, a pored svega toga u stalnom je dežurstvu u službi Hitne pomoći. Praktično, njeno radno vreme je 24 časa i samo zahvaljujući njenoj odgovornosti prema poslu građani Ljubinja imaju svu potrebnu zdravstvenu zaštitu.

- Nadam se da je ovo privremeno i da ćemo uspeti da zaposlimo najmanje jednog ili dva lekara. Nekako sam se organizovala, ali najveći problem predstavlja Hitna pomoć koja mora biti dostupna građanima 24 časa. Mi ovde imamo službu porodične medicine, specijalističke usluge radiologije, higijensko-epidemiološke službe, zatim pedijatrijske tako da nam je zaista potreban neko koće ovde ostati duže da radi, jer zamene koje smo ranije imali na 15 do 20 dana nisu rešenje - istakla je dr Milutinović, specijalista radiologije.

Foto D. Curać

Prema njenim rečima, ono što bi bilo najgore što se može desiti je da umesto Doma zdravlja ostane samo ambulanta.

- Nadam se da toga neće doći, jer bi to praktično značilo da naši stanovnici na bilo kakav pregled moraju ići u Trebinje, koje je udaljeno 60 kilometara. To bi dodatno otežalo život u Ljubinju, pogotovo starijoj populaciji - dodala je dr Milutinović.

Dr Svetlana Vojičić, v. d. direktora Doma zdravlja Ljubinje, kaže da su do sada pronalazili zamene, ali da to ne rešava problem koji imaju.

- Nama su potrebna najmanje dva lekara, koji će raditi ili u porodičnoj ili u Hitnoj ambulanti. Pokrivamo veliku površinu opštine, a sem toga nalazimo se na veoma frekventnoj sabraćajnici između Trebinja i Mostara i moramo stalno biti u pripravnosti - naglasila je Vojičićeva.

I u opštini Ljubinje pokušavaju sve da pronađu lekara, ali i neko sistemsko rešenje koje bi motivisalo mlade medicinare da rade u tim sredinama.

- Stalno kuburimo sa nedostatkom doktora, a u našem domu zdravlja konkurs je stalno otvoren. Kao lokalna zajednica nudimo dobre benefite ko hoće da radi. Imamo stan u vlasništvu opštine i spremni smo da taj stan ponudimo lekaru koji bi ostao u našoj opštini četiri godine. To je ono što mi možemo uraditi, ali država mora da se pozabavi kadrovskim rešenjima u malim lokalnim zajednicama - rekao je Stevo Drapić, načelnik Ljubinja.

INTERVENCIJE

LEKARI iz Doma zdravlja pokrivaju veliku teritoriju opštine Ljubinje, a Hitna pomoć iz te lokalne zajednice interveniše čak i na jednom delu teritorije opštine Berkovića, kao i jednog dela grada Trebinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024