SAD KROJE IZBORE U BiH: Sankcije su instrument uticaja na biračko telo

S. M.

09. 09. 2022. u 08:23

SAD i zapadni faktori, kada je reč o predstojećim opštim izborima, direktno će se mešati u izborni proces nastojeći da na vlast u BiH dođu njihovi poslušnici, iako sve ankete pokazuju da pomenuti kandidati za tako nešto nemaju šanse, izjavio je Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić.

САД КРОЈЕ ИЗБОРЕ У БиХ: Санкције су инструмент утицаја на бирачко тело

Foto D. Pozderović

- O tome svedoče i sankcije SAD uvedene važnim srpskim predstavnicima koji vode politiku u interesu Srpske, a među kojima je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. SAD time pokazuju koga vole ili ne vole, a pomenute sankcije jesu instrument uticaja na biračko telo - rekao je Kesić.

Takođe, dodao je on, nameće se atmosfera straha i slanjem dodatnih trupa, ignorisanjem Dejtonskog sporazuma i međunarodnog prava, rušenjem vladavine prava.

- Sve to govori da sa aspekta SAD prolaze samo demagozi koji su poslušni i njima prihvatljivi. Da zaključim, oni bi voleli da nakon izbora dođe do velike i nagle promene i da pomenuti poslušni ljudi dođu na vlast - rekao je Kesić.

On je dodao da će SAD i zapadni faktori u BiH koristiti svaki mehanizam na tom planu.

- To je sve pokušaj direktnog mešanja i da se fingiraju rezultati izbora. Plašim se da će početi da koriste radikalnije mere preko CIK BiH koji je problematičan kada je reč o legitimnosti i zakonitosti, a to je opasno u smislu da direktno menjaju ishod izbora i volju građana koji će da glasaju. Sve to apsolutno ne vodi stabilnosti i deeskalaciji u BiH - naveo je Kesić.

NEUSPEŠNA DIPLOMATIJA

KESIĆ je pojasnio da činjenica što SAD sve više uvode sankcije liderima jeste priznanje da je američka diplomatija neuspešna i da nema kapacitete da koristi uobičajene diplomatske mere da postigne rezultate.

- Oni to sada rade preko takvih pritisaka, uslovljavanja i pretnji. To je kao u Orvelovim delima kada se ustanovi Ministarstvo za mir, a ono sprovodi rat. Tužno je što su sankcije SAD glavni adut zbog čega se može reći da je njihova diplomatija trula i neuspešna - ocenio je Kesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista