JOŠ BEZ OTKUPNE CENE MALINE: Voćari širom Srpske na mukama, uzalud traže između devet i deset maraka po kilogramu

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 08. 2022. u 06:22

BERBA maline u Republici Srpskoj je uveliko završena, ali otkupna cena na tržištu nije formirana.

ЈОШ БЕЗ ОТКУПНЕ ЦЕНЕ МАЛИНЕ: Воћари широм Српске на мукама, узалуд траже између девет и десет марака по килограму

Foto Z. Rajić

Proizvođači malina u RS traže od hladnjačara da otkupna cena bude između devet i deset maraka, a hladnjačari im odgovaraju da ne mogu govoriti o otkupnoj ceni jer na tržištu nema potražnje za malinom od strane njihovih kupaca.

Zbog toga što nema otkupne cene proizvođači su uputili i dopis hladnjačarima kako bi se konačno postigao dogovor i pokrenula priča sa mrtve tačke.

Predsednik Udruženja malinara RS, Ljubiša Alempić, kaže za "Novosti" da je realno da otkupna cena maline bude između devet i deset maraka.

- U Srbiji se plaća otkup maline deset maraka, a za organsku i oko 13 maraka - ističe Alempić.

Foto V. Mitrić

On kaže da je cena već trebalo da bude formirana od strane hladnjačara i da se kasni sa ovim procesom u Srpskoj.

- Mi ne ulazimo u to kome se dalje prodaje malina iz RS. Očekujemo od naših hladnjačara da budu korektni. Oni koji to ne budu sledeće godine će imati manju količinu malina - poručio je Alempić.

Kada se govori o ceni koju traže on pojašnjava da je ona viša od prošlogodišnje koja je bila 6,8 maraka. To objašnjava rastom cene đubrivo i svi ostali derivati za 200 do 300 posto i dodaje da je ovo na kraju uticalo i na veću otkupnu cenu.

Miladin Radović, jedan od vlasnika firme iz Bratunca, koja ima hladnjače i otkupljuje malinu kaže, za "Novosti", da ne može govoriti o realnoj otkupnoj ceni maline jer kupci u ovom trenutku uopšte ne spominju otkup maline, a kako kaže već je kontaktirao sa 50 kupaca.

- Odgovor je da im sada ne treba roba. Čim bi došao kupac sa ponudom znali bi šta možemo ponuditi proizvođačima. Ono što znamo sa tržišta je da kupci uzimaju malinu iz nekih drugih zemalja po znatno nižim cenama. Da li će u nekom periodu kada se potroše te zalihe uzimati našu robu videćemo od tržišta - pojasnio je Radović i pozvao proizvođače na dogovor.

Ljubiša Alempić, Foto fejsbuk UPS Media

Dragoja Dojčinović, predsednik Udruženja voćara Republike Srpske, kazao je da je što se tiče roda maline ova godina bila dobra za ove poljoprivredne proizvođače.

- U nekim regijama rod se kretao od 500 do 1.200 kilograma maline po dunumu, dok je u nekim od 500 do 700 kilograma po dunumu. Uglavnom, malinari su zadovoljni kako je prošla ova sezona - rekao je Dojčinović.

Mi ih ne lažemo

RADOVIĆ kaže da, nažalost, trenutno nema tržišta za malinu.

- Niko ne pita za malinu, a akmoli da traže da je kupi. Nemamo formiranih cena na tržištu. Ukoliko proizvođači smatraju da ih mi hladnjačari varamo slobodno mogu preuzeti robu u zamrznutom stanju i da je prodaju. Ako imaju da imaju tržište i mogu raditi bolje od nas, bićemo im zahvalni da nam pomognu - poručuje Radović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)