NATO SPREMA ZAMKU SRBIJI I SRPSKOJ Srđan Perišić: Beograd i Banjaluka dobiće podmuklu ponudu

Srna

30. 06. 2022. u 20:58

PROFESOR geopolitike Srđan Perišić ocenio je da bi promena politike neutralnosti i svrstavanje na stranu protiv Rusije Srbiju i Republiku Srpsku pretvorilo u strane u sukobu koji se vodi u Ukrajini, dodajući da će i Beogradu i Banjaluci biti ponuđeno da uđu u NATO.

НАТО СПРЕМА ЗАМКУ СРБИЈИ И СРПСКОЈ Срђан Перишић: Београд и Бањалука добиће подмуклу понуду

FOTO RTRS

Perišić je na današnjoj tribini "Srbija i Srpska u pozadini globalnog sukoba u Ukrajini" rekao da procenjuje da će Srbima, odnosno Srbiji i Republici Srpskoj biti ponuđen ulazak u mini-integracije u regionu i u NATO, budući da je evidentno da od učlanjenja zemalja zapadnog Balkana u EU nema ništa.

Prema njegovim riječima, Srbija će dobiti ponudu da uđe u NATO po modelu Bugarske iz Drugog svetskog rata, kada je ta država bila na strani Hitlerove koalicije, ali je sve vreme, izuzimajući dan kada je Crvena armija ušla u Bugarsku, zadržala diplomatske odnose sa Sovjetskim Savezom.

Perišić je naveo da će tako i Srbiji biti ponuđeno da uđe u NATO, a da istovremeno zadrži diplomatske i druge odnose sa Rusijom.

- Poziv u NATO i mini-integracije su dve zamke koje će nam biti nuđene da bi se održavao haos na Balkanu, ukazao je Perišić.

Perišić kaže da NATO pod rukovodstvom SAD te zamke Srbima priprema zbog održavanja haosa na Balkanu, kojem doprinosi i današnja najava Velike Britanije da će povećati svoje prisustvo u BiH.

Održavanje haosa na Balkanu, kako je objasnio Perišić, povezano je sa pozicijom SAD, zapravo pokušajem Amerike da obnovi svoju hegemoniju u svijetu iz unipolarnog perioda, koju je imala do 2008. godine.

- SAD nemaju drugog izbora nego da izazivaju više mini-haosa na raznim neuralgičnim tačkama planete, među kojima su BiH i Kosovo i Metohija. Izazivajući haos kao glavnu strategiju suprotstavljanja Rusiji i Kini, oni su i angažovali samozvanca Kristijana Šmita da deluje u pravcu smenjivanja političara iz Republike Srpske, a da zauzvrat ponude Srpskoj da popusti po pitanju članstva BiH u NATO, rekao je Perišić.

Perišić je naveo da oni očekuju da će uspeti u tome, uz obećanje da niko neće biti isključivan iz političke sfere i izbora ove godine ako Srpska uđe u NATO.

- To su te zamke naše neutralnosti i u Beogradu i u Banjaluci, ali na njih ne smemo da nasednemo, jer u drugom ili trećem koraku, ako bismo naseli, mi bismo prestali da postojimo, ocenio je Perišić.

On je ukazao da zato Beograd i Banjaluka neutralnost u ovom ratu moraju da razumeju kao političku neutralnost i da je sačuvaju.

- Ako bi se Srbi, odnosno Srbija i Srpska, svrstali na stranu Zapada, postali bi strana u sukobu i došlo bi do raskola u srpskom narodu, odnosno do rascepa između većine naroda i elite koja ga vodi. Taj raskol bi išao u pravcu demonstracija i raznih oblika protesta. To bi, u svakom slučaju, značilo i političko samoubistvo države, zaključio je Perišić.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆE: Na današnji dan 1999. bombardovan most u Trsteniku - pogledajte autentične snimke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)