POMOĆ OD 100 KM BORCIMA, MLADIM I PENZIONERIMA: Odluka Predsedništva Saveza nezavisnih socijaldemokrata

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 05. 2022. u 07:13

U SRPSKOJ će do kraja trećeg kvartala ove godine jednokratnu pomoć od 100 KM dobiti borci, mladi od 18 do 30 godina i penzioneri.

ПОМОЋ ОД 100 КМ БОРЦИМА, МЛАДИМ И ПЕНЗИОНЕРИМА: Одлука Председништва Савеза независних социјалдемократа

Foto Novosti

U budžetu Republike Srpske za te namene biće obezbeđeno oko 50 miliona KM, poručio je Milorad Dodik predsednik SNSD, nakon sednice Predsedništva te stranke u proširenom sastavu.

- Namera je da se penzionerima osigura i pomogne za plaćanje zimnice i računa, a mladima koji se školuju ili studiraju, pomogne da nabave nove udžbenike ili za bilo šta što je njima potrebno - rekao je Dodik.

Takođe, najavio je da će već od naredne sednice Narodne skupštine RS biti donesena odluka da se sudijama i tužiocima omogući povećanje plata za 10 posto.

- Zadovoljni smo što je Vlada Srpske sa socijalnim partnerima donela mere i obezbedila povećanje plata i penzija za 10 odsto, što na godišnjem nivou znači dodatnih 84 miliona KM za povećanje penzija, 58 miliona KM za rast plata, 14 miliona KM za povećanje davanja za borce i više od tri miliona KM za socijalnu zaštitu. To ukupno iznosi 159 miliona KM, što će biti obuhvaćeno rebalansom budžeta, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je politička situacija na nivou BiH složena, sa otvorenim pitanjima koja se i dalje otvaraju činjenjem ili nečinjenjem raznih faktora na nivou BiH. On je naveo da je ekonomska situacija u Srpskoj stabilna, ali bi mogla biti ugrožena problemima koji su vezani za inflaciju koja je aktuelna na globalnom planu.

Sednica Predsedništva SNSD, Foto ATV

Lider SNSD je istako da Srpska nije prezaduženo društvo i da se kreće u okvirima ispod stopa zaduženosti koje je EU utvrdila kao meru za svoju fiskalnu konsolidaciju, a to je ispod 60 odsto.

- Ukupan dug Srpske je smanjen i iznosi 40 odsto domaćeg proizvoda. To je ukupan dug svih javnih preduzeća, lokalnih zajednica. Javni dug je 39,7 odsto. Obe stope su najmanje u regionu, što ukazuje na stabilnost - rekao je Dodik.

On je poručio i da je SNSD uveo "vanredno" stanje i krenuo u izbornu kampanju kako bi 2. oktobra odneo pobedu na izborima.

Milorad Dodik, Foto Novosti

Dodao je da će koalicija okupljena oko te stranke izaći na izbore sa zajedničkim kandidatima za najviše funkcije, a da će oba kandidata biti iz SNSD.

- Takođe, idemo na izbore na svim nivoima, kako u RS, tako i kantonima u FBiH i Brčko distriktu. SNSD ide po 12. pobedu na izborima. Palimo sve motore i naši rezervoari za tu pobedu su puni - poručio je Dodik.

MANDATI DA PRIPADNU STRANKAMA

MILORAD Dodik je poručio da neće stavljati potpis ni na kakav dokument koji se nudi iz Brisela, a odnosi se na reformu izbornog zakonodavstva nakon održanih izbora.

- Bili smo spremni da učestvujemo u reformi izbornog zakonodavstva, ali nisu prihvaćeni naši predlozi. Naš zahtev je bio da mandati pripadaju strankama, a ne pojedincima i mislim da je to fer - poručio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)