UGAŠENO NA DESETINE POŽARA: LJudska nepažnja uzrok sve češćeg širenja vatre na području Istočnog Sarajeva

M. REGOJE

28. 03. 2022. u 05:30

DOŠLO je proleće i donelo lepo vreme, pa je počelo čišćenje livada i imanja, koje se, najčešće, završava nekontrolisanim širenjem vatre i ugrožavanjem kuća, ali i ljudskih života. To je dovelo do povećanog obima posla za vatrogasce iz Istočnog Sarajeva, koji se bore sa desetinama požara.

УГАШЕНО НА ДЕСЕТИНЕ ПОЖАРА: Људска непажња узрок све чешћег ширења ватре на подручју Источног Сарајева

Istočno Sarajevo, Foto Privatna arhiva

Pripadnici Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Istočnog Sarajeva u proteklih nekoliko dana ugasili su desetine požara na otvorenom prostoru u svih šest gradskih opština.

Starešina TVSJ Njegoš Vukadin rekao je da su prestanak padavina i nagli porast temperature prouzrokovali značajno povećanje broja požara na otvorenom prostoru, kao i da su ovi požari izazvani radovima na poljoprivrednom zemljištu, odnosno nekontrolisanim spaljivanjem korova i drugog drvnog otpada.

- Iskustvo iz prethodnih godina nam pokazuje da je uzročnik požara ovog tipa u većini slučajeva ljudski faktor. Želim da upozorim građane da ovakvi požari mogu veoma lako izmaći kontroli, i da neretko zahvate i ugroze šumska područja, pomoćne i stambene objekte, pri čemu mogu nastati ogromne posledice po život i zdravlje ljudi, materijalna dobra, i životnu sredinu - kaže Vukadin.

Vukadin je uputio apel građanima da se uzdrže od pomenutih aktivnosti prilikom uređenja imanja.

- Ukoliko ne postoji drugi način da urede svoja imanja, pozivam građane da spaljivanje otpada obavljaju samo za vreme povoljnih vremenskih uslova i da obaveste najbliže vatrogasno odeljenje - istakao je Vukadin.

On je upozorio da je ovo tek početak vremenskih uslova koji pogoduju izazivanju i širenju požara na otvorenom prostoru.

- Napominjem da bi period koji je pred nama mogao još više ugroziti živote, zdravlje i imovinu ljudi. Stoga pozivam građane da odmah prestanu sa bilo kakvim paljenjima i da pitanje otpada rešavaju odlaganjem na postojeće deponije - rekao je Vukadin.

ZA NEODGOVORNE SLEDE PRIJAVE

STAREŠINA Teritorijalne vatrogasno jedinice Istočnog Sarajeva je upozorio građane da će TVSJ, posle intervenisanja i gašenja požara, dostavljati podatke o licima koja izazivaju ovu vrstu požara MUP-u sa zahtevom za sankcionisanje neodgovornih pojedinaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!