EUFOR UZNEMIRIO GRAĐANE: Reakcija gradonačelnika Istočnog Sarajeva na pojačano prisustvo stranih trupa

M. REGOJE

22. 03. 2022. u 07:13

GRADONAČELNIK Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je otvoreno pismo Euforu, povodom njihovog pojačanog prisustva u tom gradu.

ЕУФОР УЗНЕМИРИО ГРАЂАНЕ: Реакција градоначелника Источног Сарајева на појачано присуство страних трупа

Bjelica pored kolone Eufora u Sokocu, Foto SRNA

- Građani Srpske, pa tako i grada Istočno Sarajevo poslednjih dana su svedoci sve većeg prisustva snaga Eufora u našim lokalnim zajednicima, za koje nismo dobili obrazloženje, a koje kod stanovništva izaziva osećaj uznemirenosti - navodi Ćosić.

U otvorenom pismu dodaje da narod u Srpskoj, ali i celoj BiH, još nosi traume iz proteklog građanskog rata koji je unesrećio sve na ovim prostorima.

- Sigurno je da prisustvo bilo kakvih vojnih snaga na ulicama, trgovima, parkovima, dečjim igralištima i u blizini škola ne pomaže mirnom snu našeg stanovništva - navodi Ćosić.

On dodaje da razume da je bezbednost u Evropi narušena sukobom u Ukrajini, kao i da su politički odnosi u BiH često zaoštreni, posebno u izbornim godinama, ali da ne razume kako bi demonstracija sile od stranih trupa u jednoj zemlji, koja bi trebalo da bude suverena, mogla da relaksira situaciju.

- Reč rat na ovim prostorima ima specifičnu težinu zbog naše burne prošlosti i ona se upravo zbog toga u RS danas ne izgovara. Nju izgovaraju neki drugi, konkretno bošnjačka politička elita, želeći na taj način da izazove reakciju međunarodne zajednice radi ostvarivanja pogubnih političkih ciljeva - rekao je Ćosić.

Dodao je da nema nameru, a ni mogućnost da utiče na delovanje snaga Eufora u BiH, ali ima obavezu kao gradonačelnik da zamoli Eufor da ne bude deo opasne političke igre bošnjačkog političkog vrha.

Ljubiša Ćosić, Foto Privatna arhiva

On poziva vojnike međnarodnih snaga u BiH da kada god žele, u slobodno vreme, skinu uniforme i dođu u Istočno Sarajevo, budu gosti, popiju kafu i porazgovaraju sa građanima.

- Uverićete se da ljudima u našem gradu i Srpskoj nije na umu bilo kakav rat, već normalan život u miru i da nema potrebe da na školskim igralištima gledamo bilo čije vojnike, umesto razigrane dece - poručio je Ćosić.

SCENE PODSEĆALE NA DEVEDESETE

DECA u sokolačkoj školi nedavno su se uplašila zbog prisustva vojnika Eufora ispred školskog dvorišta, što je izazvalo burne reakcije roditelja i građana. Načelnik Sokoca Milovan Bjelica je rekao da su to bile scene koje su podsećale na devedesete godine.

- Otišao sam na lice mesta te ih zamolio da odu iz kruga škole i dečjih igrališta - rekao je Bjelica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!