SEĆANJE NA EGZODUS NE BLEDI: U Istočnom Sarajevu juče obeleženo 26 godina od masovnog odlaska 120.000 Srba

M. REGOJE

17. 03. 2022. u 06:45

OBELEŽAVANjE 26 godina od egzodusa 120.000 sarajevskih Srba ove godine je krenulo iz Reljeva, pre rata bogatog srpskog sela u okolini Sarajeva, iz kojeg su meštani, koji su tu živeli vekovima, masovno krenuli u egzodus nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

СЕЋАЊЕ НА ЕГЗОДУС НЕ БЛЕДИ: У Источном Сарајеву јуче обележено 26 година од масовног одласка 120.000 Срба

Foto M. Regoje

Danas u Reljevu ima desetak srpskih kuća u kojima živi mahom starije stanovništvo, a njegovi predratni stanovnici raseljeni su širom Republike Srpske, Srbije, Evrope i sveta.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša ističe da je tužno što su ti ljudi, predratni veliki domaćini morali da napuste to selo, kao i ostale srpske sredine koje su u "Dejtonu" pripale Federaciji BiH, i odu u nepoznato.

- Deo njih je po napuštanju ognjišta slobodu našao i svoj život organizovao u Istočnom Sarajevu, potomci su im tu zasnovali porodice i sada su važan deo u procesu razvoja našeg grada. Grada koji ćemo zajedno graditi i izgraditi za sve nas i generacije koje dolaze - kaže Ćosić.

On dodaje da Dejtonski sporazum jeste zaustavio rat, ali je sve ono što su Srbi odbranili prepušteno drugima.

- Da su Srbi u ovom broju ostali u Sarajevu, pitanje je kako bi Srpska izgledala. Pitanje je i kako danas izgledaju sredine u kojima žive Srbi iz Sarajeva, jednim delom u Istočnom Sarajevu, a kako sredine koje su Srbi napustili. Vogošća, Ilidža, Rajlovac, Grbavica, Reljevo liče na neke malo izmenjene kasabice, a pogledajte grad Istočno Sarajevo i njegove opštine - rekao je Ćosić.

Mitropolit Hrizostom na Malom Zejtinliku, Foto SRNA

Prema njegovim rečima, velika je razlika između nekadašnjeg i sadašnjeg Sarajeva, odnosno Sarajeva koje je nekad brojalo 157.000 Srba i onog koje danas ima manje od 5.000, kao i Istočnog Sarajeva koje je nekada imalo 20.000, a danas ima 65.000 stanovnika.

Sećanje na egzodus ove godine je obeleženo svečanom akademijom "Sloboda kroz golgotu", kao i izložbom fotografija, a služen je i pomen na Vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik.

PONELI POSMRTNE OSTATKE ROĐAKA

EGZODUS 120.000 Srba iz Sarajeva usledio je nakon potpisivanja "Dejtona", kada je pet opština Srpskog Sarajeva u celini pripalo Federaciji BiH, a drugih pet podeljeno između Srpske i FBiH, gde su Srbi uglavnom dobili periferna, nenaseljena i ruralna područja.

Bežeći iz svojih kuća i sa imanja sarajevski Srbi su poneli i posmrtne ostatke članova svojih porodica. Od decembra 1995. do marta 1996. godine, na Vojničko groblje Mali Zejtinlik na Sokocu preneti su posmrtni ostaci desetina hiljada boraca VRS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna