DODIK O KRIZI U BIH: Ne postoji volja za rešenje problema u državi

Tanjug

16. 03. 2022. u 23:35

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da ne postoji volja da se reši politička kriza u BiH.

ДОДИК О КРИЗИ У БИХ: Не постоји воља за решење проблема у држави

Milorad Dodik, Foto Novosti

Dodik je, posle sastanka članova Predsedništva BiH sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom, rekao da "postoje politike koje žele nekome nešto da nametnu, da legalizuju neke stvari koje nisu u skladu sa Ustavom i da ta BiH ne može da funkcioniše i opstane", ističući da je to rekao i Borelju, prenosi RTRS.

Dodik je rekao da je stav EU da je potrebno stabilizovati situaciju u BiH u pravcu pridruživanja.

Kada je reč o izbornoj reformi u BiH, Dodik je rekao da svi traže da se nešto uradi na tom planu. Dodao je da se tehničke izmene Izbornog zakona ne mogu usvojiti bez predstavnika Republike Srpske.

U svim zemljama gde se održavaju izbori, izborni učesnici razgovaraju o izbornim uslovima i dogovaraju se oko konsenzusa za te uslove. Nema države ni u okruženju ni u Evropi u kojoj se održavaju izbori da neko drugi nameće izborna pravila i to je apsolutno jasno - rekao je Dodik.

Što se tiče Federacije BiH, Dodik je rekao da je Republika Srpska spremna da podrži ono što se akteri u ovom entitetu dogovore oko člana Predsedništva.

-Računamo da koncept koji bi se dogovorio oko Doma naroda i za nas mora biti prihvatljiv. Za sve ostalo i mi imamo svoje viđenje, kako treba da izgledaju tehnički uslovi za izbore, ko treba da bude vlasnik mandata, a mi mislimo da to treba da budu političke partije, rekao je on.

Srpski član Predsedništva BiH rekao je da se iz BiH konstantno šalju poruke kako na nivou ne rade institucije, što nije tačno, ali da Republika Srpska neće donositi odluke koje neko očekuje.

Naveo je da je došao na svaku sednicu Predsedništva BiH, kao i da rade Predstavnički i Dom naroda.

Dodik je kazao i da je problem u BiH što nije sazvana sednica Predsjedništva o situacija u Ukrajini.

BONUS VIDEO: Goreće nebo i zemlja - Ovoga treba da se plaše neprijatelji Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)