NOVI KREDIT ILI STEČAJ! Nikad teže stanje u bijeljinskom "Vodovodu i kanalizaciji"

V. Mitrić

04. 03. 2022. u 07:35

JEDINI način da bijeljinski "Vodovod i kanalizacija" ne ode u stečaj, sugrađani da ne ostanu bez snabdevanja vodom, a radnici da ne odu na ulicu je sazivanje hitne sednice Skupštine grada Bijeljina, na kojoj bi bila odobrena garancija za kreditno zaduženje, poruka je rukovodstva tog preduzeća i gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

НОВИ КРЕДИТ ИЛИ СТЕЧАЈ! Никад теже стање у бијељинском Водоводу и канализацији

Petrović i Tanacković, Foto. V. Mitrić

Kako ističu, žele da to preduzeće vrati dugove i da ponovo postane konkurentno i da se prijavljuje na tendere.

- Sinhronizovana blokada računa "Vodovoda" od Poreske uprave i neusvajanje odluke o garancijama za kreditno zaduženje jasno govore da je reč o političkom pritisku, iako u gradu ima poreskih dužnika sa većim dugom od "Vodovoda" - kaže Petrović.

Objašnjavajući stanje u "Vodovodu", direktor Dragiša Tanacković kaže da su najveći problem nasleđene obaveze, odnosno, dugovanja koja su se akumulirala godinama unazad.

- Dug Poreskoj upravi je 1,5 miliona KM, "Elektroprivredi" milion KM, "Vodama Srpske" oko 500.000 KM... Zato je predloženo da se te obaveze izmire podizanjem kredita, ali na sednici grada taj predlog nije usvojen - ističe Tanacković.

Ukupan iznos na koji je Poreska uprava blokirala račun "Vodovoda" u februaru 2022. je za oko 200.000 KM viši od prihoda koji je ostvaren u istom mesecu, zbog čega nisu isplaćene januarske plate radnicima.

V. d. tehničkog direktora u "Vodovodu", Ninoslav Spasojević, upozorava da su zalihe dezinfekcionih sredstava za pijaću vodu obezbeđene samo do 25. marta.

- Ukoliko se do tog dana ne obezbede pare za nabavku, na primer, gasnog hlora, nećemo garantovati isporuku vode u skladu sa zakonom i odgovorajućim pravilnicima - istakao je Spasojević.

GUBITAK 1,6 MILIONA KM

NADZORNI odbor Akcionarskog društva "Vodovod i kanalizacija" u Bijeljini usvojio je finansijski izveštaj u kome se navodi da je gubitak tog preduzeća 1,6 miliona KM, saopštili su predstavnici ovog preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna