DODATNI NOVAC ZA ELEKTRANU "DABAR": Akcionari "HE na Trebišnjici" usvojili odluku o dokapitalizaciji

D. CURAĆ

01. 03. 2022. u 06:08

NAKON neuspešnog pokušaja dokapitalizacije "Hidroleketrana na Trebišnjici" u januaru, Uprava HET na insistiranje predstavnika Vlade RS promenila je uslove, te je na Skupštini akcionara usvojena odluka o dokapitalizaciji tog preduzeća, odnosno drugoj emisiji akcija.

ДОДАТНИ НОВАЦ ЗА ЕЛЕКТРАНУ ДАБАР: Акционари ХЕ на Требишњици усвојили одлуку о докапитализацији

Rukovodstvo HET, Foto D. Curać

U HET sada planiraju da obezbede dodatni novac za izgradnju HE "Dabar" tako što će emitovati manje akcija nego što je prvobitno planirano (435 miliona akcija), a povećali su i cenu po akciji sa 0,29 km na 0,46 km.

- Biće emitovano 280 miliona akcija po vrednosti od 0,46 KM. Svaka marka koja bude prihodovana od te dokapitalizacije, biće uložena u izgradnju "HE Dabar" - istakao je Gordan Mišeljić, direktor "Hidrolektrana na Trebišnjici".

Predsednik Nadzornog odbora HET Blagoje Šupić kaže da je reč o potpuno legalnom načinu dokapitalizacije u skladu sa Zakonom o hartijama od vrednosti RS i pravilima Banjalučke berze, gde je odlučeno da se koristi pravo preče kupovine na način da se svim akcionarima obezbedi da mogu učestvovati u kupovini akcija do procenta koji sad imaju u vlasništvu u HET.

- Što se tiče Elektroprivrede RS, ona će iskoristiti pravo da kupi 65 odsto emitovanih akcija, isto onoliko koliko i sada ima u vlasništvu. Nikakav cilj ove emisije nije da se ošteti bilo koji akcionar, svima su data ista prava, a osnovni razlog je prikupljanje sredstava za dokapitalizaciju HE "Dabar" - rekao je Šupić.

Ni ovaj put deo malih akcionara nije bio saglasan sa ovim načinom dokapitalizacije, a Skupštini akcionara prisustvovao je i narodni poslanik iz Trebinja Nebojša Vukanović, koji kaže da je pritisak opozicije urodio plodom i da se neće promeniti.

- Nama je najvažnije da smo uspeli dobiti garancije, a to je usledilo nakon pritsika opozicije iz Hercegovine u januaru pred održavanje prethodne Skupštine akcionara, da se neće menjati vlasnička struktura u HET. Naš je cilj bio da se ne napravi nikakva šteta javnom preduzeću - istakao je Vukanović.

OČEKIVANI PRIHODI HE "DABAR"

U HET očekuju da će dokapitalizacijom preduzeća prihodovati oko 80 miliona maraka, što će biti uloženo u izgradnju HE "Dabar", čija je ukupna vrednost 650 miliona KM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)