ZABAVA DOŠLA NA NAPLATU: Raste broj obolelih od virusa korona u Srpskoj posle novogodišnjih praznika

S. M.

12. 01. 2022. u 07:13

REDOVI građana ispred kovid-ambulanti širom Srpske dokaz da se virus korona ponovo širi među građanima.

ЗАБАВА ДОШЛА НА НАПЛАТУ: Расте број оболелих од вируса корона у Српској после новогодишњих празника

Ispred banjalučkog doma zdravlja, Foto Dom zdravlja

Novogodišnji praznici, i dolazak dijaspore definitivno su doneli veći broj novozaraženih u Srpskoj. Zasada najveći broj novozaraženih je u Banjaluci. Samo u poslednja dva dana bilo je oko 1.000 novozaraženih virusom korona.

Doc. dr Nina Rodić Vukmir, načelnik Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravtsvo RS, kaže, za "Novosti", da je na primarnom nivou veliki broj građana koji se javljaju sa simptomima koji više liče na prehladu.

- To su oni simptomi koje smo do sada karakterisali kao prehlada, kijavica, bol u grlu, blaga temperatura, curenje nosa, nešto što liči na grip. Možemo konstatovati da na osnovu klinčke slike koja je dominantna kod pozitivnih, da je omikron soj sada verovatno već intenzivno prošao i prolazi kroz našu populaciju. Pored kliničke slike, hospitalizacije i smrtnosti, možemo reći da je to malo drugačije nego u prethodnim talasima - objašnjava dr Rodić Vukmir.

Ona kaže da je sada važno da znamo da li nas vakcinacija štiti od novog soja i koliko se često zaraze osobe koje su preležale delta varijantu kovida.

- Prema najnovijim rezultatima istraživanja koje je provedeno u Velikoj Britaniji, osobe koje su prebolele koronu u prethodnim talasima zaštićene su samo 19 odsto od omikron soja, dok su osobe koje su se vakcinisala sa sve tri doze vakcine zaštićene više od 80 odsto, čak i 85 odsto i pogotovo su zaštićene od teških kliničkih slika. Takođe, značajnu zaštitu imaju osobe koje su preležale kovid i primile dve doze vakcine. Naglašavam još jednom važnost vakcinacije, koja je jedini pravi alat u borbi protiv ove bolesti - ističe doktorka.

Dijaspora donela virus

BOJAN Subotić, direktor Doma zdravlja Prnjavor, kaže za "Novosti" da imaju oko 90 pregleda dnevno u respiratornim ambulantama.+

- Naša opština ima veliku dijasporu i imali smo veliki priliv građana za praznike. Što se tiče novoobolelih, među njima ima dosta mlađih osoba - kaže Subotić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati