SRBI OSTAJU BEZ 1.000 STANOVA: Vlada Federacije BiH nedavno usvojila izmene Zakona o prodaji nekretnina

S. MIŠLjENOVIĆ

24. 11. 2021. u 08:12

VLADA Federacije BiH na poslednjoj sednici usvojila je izmene Zakona o prodaji stanova, a koji će primenom u praksi značiti da predratni vlasnici vojnih stanova na području FBiH, pre svega Srbi, ostaju bez stanova, upozoravaju sagovornici "Novosti".

СРБИ ОСТАЈУ БЕЗ 1.000 СТАНОВА: Влада Федерације БиХ недавно усвојила измене Закона о продаји некретнина

Foto "Avaz"

Procena udruženja koja predstavljaju Srbe u FBiH i vojne penzionere je da će Srbi ostati bez više od 1.000 vojnih stanova na području FBiH. Najviše tih stanova se nalazi u Sarajevu i to su stanovi bivše JNA, a deo su i nekretnine bivše vojne namenske industrije Jugoslavije koja je imala komplekse zgrada u Travniku, Bugojnu, Konjicu, Bihaću...

Rade Vuković, predsednik Udruženja vojnih penzionera RS kaže da po novim zakonskim rešenjima FBiH, Srbi koji su imali pre rata stanarsko pravo na vojnim stanovima u Federaciji BiH, ostaju bez prava na vlasništvo ukoliko su nakon napuštanja tog područja stekli novu nekretninu.

- Ukoliko predratni vlasnici vojnih stanova nisu za sve ove godine rešili stambeno pitanje, oni će biti obeštećeni tako što će im Vlada FBiH isplatiti naknadu za stan od 1.000 maraka po metru kvadratnom, umanjenu za jedan odsto amortizacije po godini starosti stana. Tako, na primer, ako je stan star 50 godina vlasniku biće isplaćeno 500 KM po kvadratu - objašnjava Vuković.

Đorđe Radanović, Foto "Novosti"

Vuković kaže da se u oba slučaja radi o skandaloznim odlukama i ističe da npr. cena kvadrata stana u Sarajevu danas vredi oko 3.000 maraka, a ljudima koji imaju vojne stanove u ovom gradu se nudi sada oko 500 KM po kvadratu.

- Od završetka rata traje borba Srba da vrate stanove i to nikada nije urađeno, jer to jednostavno ne dopuštaju. Srpske stanove su zauzeli muslimani i prepisali vlasništvo.

Svaki pokušaj nekog Srbina da pred sudovima u Federaciji dokaže da je vlasnik stana je osuđen na propast - kaže Vuković i dodaje da je Srpska sa druge strane vratila svu imovinu predratnim vlasnicima, a među njima i vojne stanove.

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu Srba u BiH ističe da se privodi kraju plan muslimana da Srbe ispišu iz vlasničkih knjiga nekretnina na području FBiH i to će omogućiti nova zakonska regulativa o prodaji nekretnina.

On kaže da je na hiljade stanova na području Federacije BiH, a čiji su vlasnici bili pre rata Srbi, već u samom ratu prepisano na muslimane.

- Ovde se radi o nastavku političke kampanje oduzimanja srpske imovine u Federaciji, a koja je započela još donošenjem akta o zemljišnim evidencijama kojima je omogućeno da se mnogobrojna srpska imovina proknjiži kao državna - ističe Radanović.

Najviše vojnih stanova nalazi se u Sarajevu, Foto S. Mišljenović

Damir Ivetić, član Glavnog odbora SNSD i predsednik OO SNSD u Odžaku, u Posavskom kantonu, kaže da će vojni stanovi biti glavna tema sastanka predstavnika stranačkih odbora SNSD u FBiH, zakazanog za ovu sedmicu.

OBORITI ZAKON

ĐORĐE Radanović kaže da će u razgovoru sa srpskim delegatima u Parlamentu Federacije BiH tražiti rešenje da se pomenuti sporni zakon Vlade FBiH obori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku