KUVALJA: Pretnje suspenzijom zbog puštanja ruske himne neće promeniti moj stav

S.M.

05. 11. 2021. u 13:53

MEĐUNARODNA biciklistička unija pokrenula je istragu protiv direktora Svetskog prvenstva u amaterskom biciklizmu Vladimira Kuvalje zbog puštanja himne Rusije tokom proglašenja najboljih u Istočnom Sarajevu.

КУВАЉА: Претње суспензијом због пуштања руске химне неће променити мој став

FOTO: Novosti

U dopisu koji su dostavili organizatoru naveli su da postoji šansa da suspenduju sve događaje koje organizuje Asocijacija za sport.

Kao što je poznato, ruski sportisti već duže vreme uskraćeni su da se takmiče pod zastavom svoje zemlje, a isto tako ne mogu da čuju ni himnu na međunarodnim takmičenjima, jer Svetska antidoping agencija (WADA) sumnja da su sportisti iz najveće zemlje sveta sistemski dopingovani.

Takođe, Međunarodni olimpijski komitet je odlučio da takmičarima koji dolaze iz Ruske Federacije na svečanom proglašenju organizatori događaja puštaju klavirski koncert Čajkovskog umesto nacionalne himne.

Ipak, to nije bio slučaj u Istočnom Sarajevu, tačnije u Palama tokom proglašenja najboljih u individualnom hronometru. Marina Letaeva je osvojila prvo mesto, te postala prvi ruski sportista u poslednjih nekoliko godina koji je imao čast da čuje himnu.

Prvi čovek prvenstva Vladimir Kuvalja, koji je inače i predsednik Balkanske biciklističke unije, kaže da je znao za to pravilo, te da je svesno prešao preko njega.

- Moji saradnici iz organizacije i ja znali smo za tu odluku, ali smo odlučili da Marini pustimo himnu koju je zaslužila. Kao bivši sportista dobro znam kolika je čast kada na najvišem stepeniku postolja slušate himnu svoje zemlje. Zato smatram da svakom pobedniku mora da bude dostupno to zadovoljstvo, jer ga je zaslužio svojom izvedbom. Posebno što se radi o Rusiji, zemlji koja je kroz istoriju dala na hiljade evropskih, svetskih i olimpijskih šampiona - rekao je Kuvalja.

On je dodao da u dopisu jasno piše mogućnost da organizacija na čijem je čelu, Asocijacija za sport, ostane bez licence za organizaciju međunarodnih događaja.

- Moj stav je jasan, a na njima je da odluče šta dalje. Nemam nameru da se bilo kome pravdam za nešto što je, prema mom mišljenju, ispravno i onako kako treba da bude. Čvrsto stojim iza svog stava koji ću braniti 19. novembra u Parizu. Siguran sam da ćemo i iz ove bitke izaći kao pobednici i da ćemo kao do sad organizovati velike međunarodne događaje na najvišem nivou. Organizacija na čijem sam čelu jedna je od retkih koje nisu ustuknile pred pandemijom, jer smo sve događaje koje smo zakazali održali u poslednjih dvadesetak meseci. Bilo je pritisaka i ranije, ali smo se znali izboriti sa njima - zaključio je Kuvalja, u biciklističkim krugovima poznat kao neko ko čvrsto zastupa i brani svoje mišljenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a