DODIK TESTIRA PATRIOTIZAM OPOZICIJE RS: Lider SNSD javno pozvao političke protivnike da zajedno vrate nadležnosti RS

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 11. 2021. u 08:12

PREDSEDNIK Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik pozvao je opozicione partije da, ukoliko imaju u sebi patriotski osećaj za Republiku Srpsku, podrže inicijativu za vraćanje nadležnosti Srpskoj sa nivoa BiH.

ДОДИК ТЕСТИРА ПАТРИОТИЗАМ ОПОЗИЦИЈЕ РС: Лидер СНСД јавно позвао политичке противнике да заједно врате надлежности РС

Foto Novosti

SNSD je predstavio plan kako da usvajanjem novih zakona u narednih šest meseci ospori date saglasnosti u oblastima odbrane, pravosuđa i poreza.

U opoziciji Srpske kažu, za "Novosti", da ovaj put neće nasesti na priču o patriotizmu koju im je u lice bacio Dodik. Iz tih partija poručuju da su se mnogo puta "opekli", jer su bili deo priča o zaštiti Srpske, a na kraju opet proglašavani za izdajnike.

Mirko Šarović, predsednik SDS, kaže da je Dodik nepouzdan, a posebno za ovako krupna pitanja koja je pokrenuo.

- Način na koji se obraća opoziciji je u potpunosti neprihvatljiv, kao i način na koji se igra sa sudbinom Srpske. Legitimne zahteve za vraćanje nadležnosti on pretvara u svoju ličnu kampanju kockajući se sa mirom u zemlji - kaže Šarović.

Mirko Šarović, Foto: SDS

On dodaje da sve što opozicija ima da kaže, reći će Dodiku na sednici NS RS.

- To je mesto gde ćemo se sresti licem u lice. Do tada neka se pripremi, a kantar patriotizma ne drži on. Moraće da odgovori na mnoga pitanja, posebno ona koja se odnose na ogromnu odgovornost koju nosi - poručuje Šarović.

Nenad Nešić, predsednik DNS, kaže da je DNS mnogo pre Dodika pokazao da je patriotska partija.

- DNS je pokazao patriotizam jer nije želeo da učestvuje u prenosu nijedne nadležnosti sa RS na BiH. Tako da o patriotizmu najmanje treba da priča Dodik, jer je većinu zakona sa RS na BiH prenela stranka na čijem je on čelu bio - kaže Nešić.

Igor Crnadak, potpredsednik PDP, kaže da je najveći patriotizam u Srpskoj ako se ne podržava Dodik.

- Patriotizam u RS se meri ako rešavamo probleme poput katastrofalnog stanja ekonomije ili jače - kaže Crnadak.

ZAHTEV Opozicioni blok u Narodnoj skupštini RS, Foto: Novosti

Darko Kuzmanović, politički analitičar, kaže da je dobro što je opozicija na poslednjoj sednici NS RS rekla glasno ne Dodiku i tako poslala poruku da ne može samo SNSD imati ekskluzivitet na patriotizam i zaštitu vitalnih nacionalnih interesa RS.

- Opozicija je do sada je često sledila Dodikove instrukcije. Samo učešće opozicije na posebnim sednicama odmah se predstavljalo kao podrška Dodiku i SNSD, a ne Srpskoj. Ukoliko žele politički da prežive, opozicija mora prestati da igra kad god Dodik to zatraži - istakao je Kuzmanović.

Bez stranačkog predznaka

PRIČA o jedinstvu u RS postaje floskula i naša ideja je da se okupimo oko fundamentalnih pitanja za Srpsku, izjavio je Milorad Dodik.

- Ne želim da vodim političku bitku. Ono što je bitno za Republiku Srpsku nema stranački predznak - naglasio je Dodik.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri