UMESTO ŽITA ZASADI DUNJE I ARONIJE: Mnogobrojni ratari u Semberiji i Majevici odlučuju sve češće da gaje voće

B. MILOŠEVIĆ

25. 10. 2021. u 06:08

SVE veći broj ratara u Semberiji i Majevici parcele sa pšenicom i kukuruzom zamenjuju sa zasadima lešnika, aronije, maline i kupine, a nedavno njima se pridružio i Branislav Tomić iz Glogovca sa zasadom vranjske i leskovačke dunje.

УМЕСТО ЖИТА ЗАСАДИ ДУЊЕ И АРОНИЈЕ: Многобројни ратари у Семберији и Мајевици одлучују све чешће да гаје воће

Foto B. Milošević

Ovih dana Branislav, nakon tri godine brižljivog rada na stotinak stabala, bere prve plodove dunje.

- Za početak, u prvoj berbi biće po tri kilograma po stablu, u petoj godini se očekuje ozbiljniji rod, a od desete, pa nadalje puni rod. Instalirao sam sistem za navodnjavanje, i primenio sve agrotehničke mere, da bi u startu dobio zdrava stabla, jer je dunja podložna biljnim bolestima, posebno je izražena ervinija, za koju ne postoji ni preventiva, ni efikasno lečenje - priča Tomić.

Velika prednost dunje u odnosu na ostalo voće jeste otpornost na sušu, ali i njena dugovečnost. Poznato je da stablo dunje daje rod i u 100. godini starosti, pa je dunjik dugoročna investicija i prenosi sa sa generacije na generaciju.

U Semberiji ima još nekoliko manjih zasada dunje, i tek se očekuje ekspanzija te zdrave i korisne voćke, dok je to u Srbiji ozbiljna proizvodnja, i dunja se izvozi na evropsko tržište.

Branislav kaže da detinjstvo pamti po jesenjim danima, kada je baka unosila dunje u kuću i ređala ih na ormar, a miris ustajalih dunja se ne zaboravlja.

- Dunja je zdravo i kvalitetno voće, i kada neko pomene slatko, prva pomisao je na slatko od dunja, za kojim ne zaostaju ni sok, džem, liker. Rakija dunjevača jedna je od najcenjenijih u regionu - ističe Tomić.

Opšte je poznata lekovitost dunje, od lista, mesnatog dela do semenki koje sadrže vitamin B 17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Dunja povoljno deluje na rad creva, leči astmu, kašalj, dijareju, a kuvana se preporučuje anemičnim osobama.

OD PAMTIVEKA SIMBOL PLODNOSTI

DUNjU je opevao Čika Jova Zmaj, a balada "Jesen stiže dunjo moja" uvek je izazivala poseban osećaj, bilo da je pevao Oliver Dragojević, Đorđe Balašević ili Zvonko Bogdan. Pored toga što se dunja od pamtiveka stavljala na ormar, u starim vremenima se smatrala simbolom plodnosti, pa su mladenci na dan venčanja morali da pojedu dunju, kako bi imali srećan i plodan brak.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024