SDA ČISTI PRAVOSUĐE OD NEPODOBNIH! Šta se krije iza smene Gordane Tadić

S. MIŠLjENOVIĆ

21. 10. 2021. u 07:20

VISOKI sudski i tužilački savet BiH smenio je juče Gordanu Tadić sa mesta glavnog tužioca BiH i tako potvrdio raniju odluku disciplinske komisije VSTS.

СДА ЧИСТИ ПРАВОСУЂЕ ОД НЕПОДОБНИХ! Шта се крије иза смене Гордане Тадић

Foto AVAZ

Tadićeva ostaje do daljnjeg u Tužilaštvu BiH kao tužilac. Ona se našla na udaru SDA i lidera te stranke Bakira Izetbegovića pre nekoliko meseci kada je i pokrenuta inicijativa za njenu smenu. Izetbegović je tad poručio da ima primedbu na njen rad i da se "bavi isključivo Bošnjacima, posebno onima iz SDA".

Izetbegović je zamerio Tadićevoj jer se u Tužilšatvu radi na predmetima gde su optuženi kadrovi SDA Osman Mehedagaić, direktor OBA, Fadil Novalić. premijer FBiH. i Selmo Cikotić. ministar odbrane BiH.

Bakir Izetbegović, Foto SDA

Milan Tegeltija, bivši predsednik VSTS kaže za "Novosti" da je šest Bošnjaka u VSTS glasalo za smenu Gordane Tadić i da je smenjena bez ijednog glasa iz RS, bez ijednog glasa Srba ili Hrvata članova VSTS.

- Javnost treba da zna da odluka o smeni Gordane Tadić je odluka pre svega šest bošnjačkih članova VSTS BiH. To sve govori o toj odluci, ali i o tome da je VSTS institucija jednog naroda bošnjačkog, jednog entiteta Federacije BiH i jedne političke partije SDA. Ovaj razvoj događaja je, nažalost, očekivan od trenutka kada je SDA preuzela kontrolu nad VSTS. Ovo je samo jedan od dodatnih razloga zbog čega je nužno uskratiti dalju saglasnost za osnovanje te institucije na nivou BiH koja je zamišljena kao zajednička, ali to očigledno nije - istakao je Tegeltija.

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u PBiH, kaže da kada se vide sve afere iz Federacije BiH poslednjih godinu dana gde su glavni akteri članovi SDA, i da niko još nije procesuiran, a smenjen je glavni tužilac, onda je jasno u kom smeru ide pravosuđe BiH.

- Smenjuju se nepodobni za SDA. Ovo je put u prvaosudno rasulo i dominaciju jednog naroda i jedne partije nad pravosuđem BiH - istakao je Stevandić.

Gordana Tadić, Foto Jutjub

Odluka VSTS o smeni Gordane Tadić doneta je pod političkim pritiskom, a presudnu ulogu u svemu ovome imao je predsednik VSTS Halil Lagumdžija, smatra Vlado Adamović, advokat Tadićeve.

- Lagumdžija je iz odlučivanja izuzeo članicu VSTS čija kćerka radi u Tužilaštvu, a nije izuzeo članicu Prvostepene komisije čiji brat, takođe, radi u Tužilaštvu. Sve to jasno ukazuje da je ovo davno smišljeno - ističe Adamović.

Šansu da naslede Tadićevu u statusu v. d., dok se ne izabere novi glavni tužilac BiH, trenutno imaju Ozrenka Nešković, Diana Kajmaković, Ismet Šuškić i Milenko Kajganić.

Dodela predmeta sporna

TADIĆEVA je zvanično smenjena jer je navodno propustila da preduzme potrebne radnje s ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodelu predmeta automatskim sistemom odabira.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)