DODIK JASAN: Republika Srpska neće poštovati nametnute zakone

Novosti online

13. 10. 2021. u 18:17

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska poštovati svoje zakone.

ДОДИК ЈАСАН: Република Српска неће поштовати наметнуте законе

FOTO: Novosti

Poručio je da RS ne prihvata zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko o "sankcionisanju negiranja genocida u Srebrenici", što je, istakao je, pokazala i donošenjem Zakona o neprimenjivanju te odluke.

Milorad Dodik je rekao da niko nema pravo da nameće zakone, kao i da je apsolutno neprihvatljivo da takav zakon bude nametnut.

- Još važnije je implementacija. Ustavni sud Republike Srpske je rekao da je to u redu, prihvatili smo proceduru. Verovatno će to doći do Ustavnog suda BiH, koji će po inerciji sve što je doneseno u Republici Srpskoj smatrati nevažećim, ali ja moram da poručim da će zakon koji je usvojila Narodna skupština Srpske važiti. Nakon toga, nema potrebe da ponovo idemo u NSRS - rekao je Milorad Dodik.

Istakao je da će Republika Srpska obezbediti poštovanje svojih zakona.

U Republici Srpskoj prestaju da važe izmene Krivičnog zakona BiH, koje je u formi odluke doneo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

U Službenom glasniku objavljen je Ukaz kojim je predsednica Srpske Željka Cvijanović proglasila Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika.

(RTRS)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)