BIKOVI PLENE LEPOTOM: Goveda porodice Lučić iz sela Miholječa kod Gacka osvajaju nagrade

D. CURAĆ

04. 10. 2021. u 05:45

PORODICA Lučić iz sela Miholjače kod Gacka poznata je po uzgoju autohtonog gatačakog sivog govečeta, a njihovi bikovi više od 50 godina osvajaju nagrade na regionalnoj stočnoj izložbi u tom gradu.

БИКОВИ ПЛЕНЕ ЛЕПОТОМ: Говеда породице Лучић из села Михољеча код Гацка освајају награде

TRADICIJA Gatački bikovi, Foto D. Curać

Milenko Lučić ljubav prema uzgoju bikova nasledio je od dede i oca, koji su prvi put 1963. godine izložili svoje goveda.

- Ovoga puta smo imali najveći uspeh. Pripremali smo se za to, a imamo dobru stoku, bikove, krave, junice. Osvojili smo šest nagrada od toga četiri prva i dva druga mesta.

Goveda su kategorisana u desetak kategorija i akcenat je na mlađe uzraste - istakao je Milenko Lučić.

Uzgoj bikova, na koje su posebno ponosni, za ovu porodicu je u isto vreme i ljubav i posao.

- Još kao mali pomagao sam dedi i ocu, koji su se bavili poljoprivredom, zemljoradnjom i stočarstvom. Hranili smo stoku, bio nam je to izvor prihoda i tako se rodila ljubav.

Posla ima, ali to nije tako kao što se misli, pogotovo ako se nešto voli - dodao je Milenko.

Ipak, Lučić priznaje da je nekada bilo dosta teže.

- Naša prednost je što živimo na idelanom mestu, u selu Miholjače udaljenom od Gacka oko tri kilometra. Ispod nas je polje, iznad imaju livade, a uspeli smo za sve ove godine da osavremenimo štalu, kupimo muzne uređaje, pojilice... što nam je olakšalo posao - naglasio je Lučić.

Gatački kraj je poznat po autohtonoj pasmini, gatačkom sivom govečetu, koje se na ovom području počelo uzgajati za vreme austougarske uprave BiH.

- Kad su Austrijanci videli Gatačko polje, prostrano, lepo i plodno, odlučili su da od njega naprave poljoprivredni kraj. Tada su napravili i jezero Klinje i kanale za navodnjavanje, osnovali su zemljoradničku zadrugu i uvezli bikove koje su ukrstili sa našom bušom. Tako je nastalo gatačko goveče i upravo ova regionalna izložba ima za cilj da zaštiti tu pasminu - rekao je Lučić.

PONOSAN Lučić sa jednim od svojih grla, Foto D. Curać

Kada je u pitanju priprema za izložbe govode, Lučić ističe da tu nama neke prevelike tajne, ali da je potrebno raditi čitavu godinu kako bi stoka bila spremna. Njegovi bikovi iako teški i preko tone, mirni su poput neke mnogo manje domaće životinje.

- Važno je da grlo rođenjem ima dobre karakteristike određene pasmine. Takođe, ishrana je veoma bitna, a ja praktikujem da moji bikovi u isto vreme dobijaju hranu, tri puta dnevno. Izvodim ih iz štale po sat ili dva, da im noge budu zdrave - istakao je Lučić.

Lučići bikove obično uzgajaju dve do tri godine, dok ne dostignu kilažu od 900 kilograma do tone, a nakon toga ih prodaju.

POMAŽE SIN MILOŠ

MILENKU Lučiću sve do odlaska na fakultet pomagao je sin Miloš koji je takođe zaljubljenik u svoje bikove.

- Nadam se da će Miloš završiti mašinski fakultet, ali i da potom neće ostati u belom svetu. Voleo bih da nastavi našu porodičnu tradiciju, ali to je moguće ukoliko se steknu malo bolji uslovi jer trenutno ovo nije posao od koga se može preterano zaraditi - rekao je Milenko.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

ŠOKANTAN SNIMAK: Novak Đoković zabrinuo navijače kao nikad pre! Da li je sa njim sve u redu?! (VIDEO)