SUŠA PREPOLOVILA PRINOS: Počela berba kukuruza u Semberiji, nova setva pod znakom pitanja! (FOTO)

B. MILOŠEVIĆ

08. 09. 2021. u 21:03

NA semberskim poljima počela je ovogodišnja berba kukuruza sorti sa kraćom vegetacijom, kojima je tromesečna suša dodatno ubrzala sazrevanje.

СУША ПРЕПОЛОВИЛА ПРИНОС: Почела берба кукуруза у Семберији, нова сетва под знаком питања! (ФОТО)

Foto: B. Milošević

- Velike vrućine i suša u junu, julu i avgustu, kada je kiša vredela vreću dukata, prepolovila je rod, i količinski i po kvalitetu zrna - priča Slobodan Stanojlović(44) poljoprivrednik iz Velike Obarske,koji je na 7,5 hektara zasejao rane zemunske sorte kukuruza. - Imao sam, ako je za utehu, odličan prinos pšenice, a kako na selu biva, da na nečemu dobijaš, na nečemu gubiš, vrtimo se, što bi rekli stari ekonomisti “oko pozitivne nule“. Ako uskoro ne bude kiše, biće nemoguće pripremiti zemljište za jesenju setvu pšenice.

U kojoj meri će se loš prinos kukuruza odraziti na stočarstvo, kaže on, to niko ne može da pretpostavi. Nažalost, neki stočari već su počeli da rasprodaju krupnu stoku.

Kukuruz je i ove godine bio domonantna poljoprivredna kultura u Semberiji, i proletos je zasejan na površini od 26.365 hektara.

Variranje temperatura početkom juna,pojava štetočina i biljnih bolesti, ekstremne vrućine tokom jula i avgusta, te nedostatak vlage u zemljištu, sve se to negativno odrazilo na prinos i kvalitet roda kukuruza u ovoj godini. Ipak,p oljoprivrednici se nadaju da će nekako pregurati i ovu godinu mukotrpno radeći u “fabrici pod otvorenim nebom” nadajući se da će neka naredna godina biti bolja od ove koju je obeležila velika suša...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna