OSAM DECENIJA SE ĆUTALO O USTAŠKOM ZLOČINU: Prvi put obeleženo stradanje meštana Vranjka

V. BLAGOJEVIĆ

27. 08. 2021. u 07:10

PUNIH 80 godina se ćutalo o zločinu ustaša u zaseoku Brvno u selu Vranjak kod Modriče.

ОСАМ ДЕЦЕНИЈА СЕ ЋУТАЛО О УСТАШКОМ ЗЛОЧИНУ: Први пут обележено страдање мештана Врањка

Foto Vid Blagojević

Samo su potomci streljanih prenosili uspomenu na svoje najmilije sa kolena na koleno.

Napokon je došlo vreme da se skine prašina sa 25. avgusta 1941. godine koji je obeležen krvlju 14 Vranjačana, žrtava jednog od najvećih ustaških zločina u modričkom kraju.

Prvi put nakon toliko godina služen je pomenom u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Vranjaku i istorijskim časom obeleženo je 80 godina od njihovog stradanja. Sećanje je živelo samo među potomcima i meštanima Vranjaka, a prenošeno je jer su streljanje preživeli Petar Blagojević i Vid Stevo Savić.

Foto Vid Blagojević

- Namera nam je da ovo stradanje Vranjačana zauvek otrgnemo od zaborava - naglasio je, posle pomena, protojerej Slobodan Tošić.

Novo Blagojević, unuk mučki ubijenog Perije Blagojevića smatra da se ovaj zločin ne sme zaboraviti.

- Još je strašnije to što niko od ubijenih nije sahranjen, kako bi im odali poštu na njihovim večnim počivalištima. Tela ubijenih bačena su u reku Bosnu. Ovakva sećanja su jedini način da zapamtimo i prenesemo našim potomcima ono što se desilo. Ovo nije jedini zločin iz Drugog svetskog rata u modričkom kraju, a žrtava i stratišta se niko i ne seća... Možemo probati oprostiti, ali zaboraviti ne smemo - rekao je Blagojević.

Foto Vid Blagojević

Inače, i u Jasenovačkom logoru stradalo je 13 Vranjačana.

Pomenu je prisustvovao i načelnik Modriče Jovica Radulović koji je naglasio da su Vranjačani stradali samo zato što su bili Srbi pravoslavne veroispovesti u jednom nesrećnom vremenu.

Istorijski čas na temu "Od ideologije do realizacije genocida nad Srbima u NDH - osam decenija od ustaškog zločina na Brvnu" održali su istoričari Dimitrije Živanović i Maja Vidović iz kluba istričara Posavine.

MUK I U ŠKOLAMA

OVO nam je velika opomena i upozorenje da svoje žrtve moramo pamtiti. U školama se nije učilo o ovom zločinu na časovima istorije. Sreća da su sećanja sačuvali potomci - zaključio je načelnik opštine Modriča Jovica Ra dulović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna