DA DOĐEMO DO 50 POSTO STANOVNIŠTVA: Premijer Višković -vakcina jedina zaštita građana protov korone

Srna

19. 07. 2021. u 23:20

PREDSEDNIK Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će narednih dana biti podignuti kapaciteti domova zdravlja i bolnica i svi raspoloživi resursi iz medicinskog sektora za vakcinaciju protiv virusa korona, te da bi u narednom periodu moglo da bude vakcinisano 50 odsto građana Srpske.

ДА ДОЂЕМО ДО 50 ПОСТО СТАНОВНИШТВА: Премијер Вишковић -вакцина једина заштита грађана протов короне

Foto: Novosti

Višković je pozvao građane Republike Srpske, bez obzira na starost i pol, da iskoriste svoje zakonsko pravo i da se vakcinišu jer je to, kako je naglasio, jedini način zaštite i borbe protiv virusa korona.

Premijer Srpske, koji je danas u Banjaluci dočekao kontingent od 290.000 doza vakcina protiv virusa korona, od čega 240.000 kineske "sinofarm" i 50.000 "sputnjik ve", naveo je da je reč o najvećoj pojedinačnoj pošiljci za Srpsku. On je naglasio da je do sada u Republiku Srpsku, bez ove pošiljke, stiglo oko 580.000 doza, te dodao da se narednih dana očekuje još donacija.

- Narednih dana trebalo bi da stigne i 50.000 doza ruske vakcine `sputnjik ve`, druga doza, čime bi Srpska imala više od milion vakcina, što znači da bi u nekom narednom periodu moglo da se vakciniše 50 odsto građana - rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Višković je podsetio da je vakcinacija počela i u privredim subjektima, te podsetio da virus korona nije samo uticao na zdravlje ljudi, već i na ekonomiju.

- Zaštitom zaposlenih, mi u suštini štitimo ekonomiju Srpske. U narednom periodu maksimalno ćemo dići kapacitete domova zdravlja i bolnica i sve raspoložive resurse iz medicinskog sektora uključiti u vakcinaciju, kako bismo u narednih mesec dana utrošili barem ovih 500.000 doza koje imamo na raspolaganju - naveo je Višković.

On je rekao da u skladištu "Krajinagrupe" u Banjaluci ima 203.000 doza, a nešto ima i u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, tako da Srpska u ovom momentu ima dovoljno doza vakcina protiv virus korona. Višković je dodao da će narednih dana biti organizovani vakcinali punktovi gđe će građani moći da se vakcinišu bez pozivanja i zakazivanja termina.

- Kao što je poznato, vakcinacija u Srpskoj je dobrovoljna i ne možemo nikoga naterati da se vakciniše, ali apelujemo da to svi učine jer time jedino mogu biti zaštićeni od novog delta soja, kojeg već ima i u BiH i u okruženju. Ne bismo želeli da budemo zatečeni, kako se u medijima navodi, u četvrtom talasu. Želimo da zaštitimo što više građana Srpske i da u tom novom talasu što manje ljudi bude podložno obolevanju od virusa korona - naveo je Višković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)