NAJVIŠE PLATE U FINANSIJAMA, NAJNIŽE U UGOSTITELJESTVU: Podaci sindikata Republike Srpske za april

Brankica Spasenić

28. 05. 2021. u 16:18

U REPUBLICI Srpskoj je najveća prosečna plata isplaćena u aprilu u oblasti finansijske delatnosti i osiguranja i iznosi 1.475 KM, a najniža je bila u oblasti pružanja smeštaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu i iznosi 693 KM.

НАЈВИШЕ ПЛАТЕ У ФИНАНСИЈАМА, НАЈНИЖЕ У УГОСТИТЕЉЕСТВУ: Подаци синдиката Републике Српске за април

Foto: Arhiva "Novosti"

Prosečna plata nakon oporezivanja (neto plata) u Republici Srpskoj isplaćena u aprilu 2021. godine iznosi 978 KM i ostala je nepromenjena u odnosu na martovsku platu.

Niske prosečne plate u aprilu 2021. godine primili su radnici u umetnosti, zabavi i rekreacije 758 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima 777 KM, kao i radnici u građevinarstvu čija je prosečna plata u aprilu iznosila 705 KM.

Niske plate dobili su i zaposleni u delatnosti saobraćaja i skladištenja 743 KM, kao i u trgovini 751 KM.

Sindikalna potrošačka korpa u Republici Srpskoj u aprilu je koštala 1.929 KM, a prosečna plata od 978 KM pokrivala je sa oko 50 odsto.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, te odeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u aprilu trošile za nabavku prehrane, oko 740 KM, za stanovanje i komunalne usluge 560 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 106 KM.

Nabavka obuće i odeće u prošlom mesecu koštala je 147 KM, higijena i njega zdravlja 91 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)