SNAJPEROM UBIO ČOVEKA U SARAJEVU?: Na pomolu nova istraga protiv Dalibora Čambera

O.M.

27. 05. 2021. u 15:55

NA suđenju Daliboru Čamberu (47) iz Laktaša, optuženom za teško ubistvo Duška Savanovića (24) i ranjavanje Alekse Babića (22) u Trnu, isplivali su šokantni detalji iz prošlosti optuženog koji je psihijatru rekao da je "kao 18-godišnjak snajperom ubio čoveka u Sarajevu, a drugog ranio".

СНАЈПЕРОМ УБИО ЧОВЕКА У САРАЈЕВУ?: На помолу нова истрага против Далибора Чамбера

FOTO: Arhiva novosti

Ta izjava je pročitana iz nalaza psihijatrijskog veštačenja koje je izvršila specijalista sudske medicine iz oblasti forenzičke psihijatrije Sanja Vukadinović Stojanović. Tokom unakrsnog ispitivanja ona je pročitala deo Čamberove izjave u kojoj je, između ostalog, naveo:

- Uvek sam nosio oružje uza se, jer sam radio na obezbeđenju političara i estradnih zvezda u Srbiji. Ja sam vojnik! Sa 18 godina sam ubio čoveka snajperom u Sarajevu, a drugog ranio. Mene je ova država odbacila, a znam šta sam dao za nju...

Foto: Printskrin

U sudnici tome nije posvećena pažnja i nejasno je u kojem je svojstvu Čamber bio u Sarajevu i na koga je pucao. Budući da je rođen 1974. godine, očigledno je govorio o dešavanjima iz rata, odnosno iz 1992. godine. Činjenica je da za to nije odgovarao jer se u evidenciji vodi kao neosuđivana osoba.

Na pitanje novinara ”Novosti” okružni tužilac Aleksandar Simonović istakao je da će se OJT Banjaluka pozabaviti tom izjavom i pokušati utvrditi njenu verodostojnost.

- Ispitaćemo o čemu se radi i verovatno otvoriti istragu - rekao je Simonović.

Ni Čamberov advokat Miloš Paleksić za to nije znao, navodeći da u izjavama iz istraga ništa slično nije pomenuto.

- To sam prvi put čuo u sudnici - rekao je Paleksić.

Inače, Vukadinović Stojanović je veštačenjem utvrdila da je Čamber u vreme ubistva za koje mu se sudi bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno. Ocenila je da je optuženi osoba sa mešovitim poremećajem ličnosti, ali bez dominatnog obrasca simptoma. Navela je da ima narcisoidne crte ličnosti, ispoljenu impulsivnost sa agresivnim ispadima, te da je izrazito nefleksibilan u određenim situacijama, kao i da ima nizak prag tolerancije na frustracije.

- Njegovo shvatanje dela i upravljanje postupcima su sniženi, ali ne bitno. Nema trajnog ni privremenog duševnog poremećaja - rekla je veštak.

Odbrana je prigovorila nalazu smatrajući ga kontradiktornim. Čamber je pitao veštaka da li je on zaista bio svestan svega što se desilo imaju u vidu da je zadobio više udaraca, da je bio pod dejstvom alkohola i da je taj dan popio četiri leksilijuma i zoloft.

- Bili ste smanjeno uračunljivi, ali ne bitno - odgovorila je Vukadinović Stojanović.

Svi bili pijani

Na nastavku suđenja izvedena su i veštačenja u kojima se navodi da je u vreme zločina optuženi Dalibor Čamber imao koncentraciju od 1,6 promila alkohola u krvi, te da je bio u stanju srednjeg pijanstva. Ubijeni Savanović u krvi je imao 2,08 promila, na granici srednjeg i teškog pijanstva, dok je Babić imao 1,05 promila što je odgovara lakom pijanstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna