JEDAN KRALJ JE NOĆIO U OVOJ KUĆI PRE TAČNO 130 GODINA: Danas ceo grad nosi njegovo ime (FOTO/ VIDEO)

S.BABOVIĆ

11. 01. 2024. u 18:30

NAJPOZNATIJA kuća u Aleksandrovcu pripadala je svešteniku Marku Bogdanoviću i u njoj je kralj Aleksandar Obrenović 1894.godine prenoćio kada je obilazio Župu.

ЈЕДАН КРАЉ ЈЕ НОЋИО У ОВОЈ КУЋИ ПРЕ ТАЧНО 130 ГОДИНА: Данас цео град носи његово име (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto:Zavicajni muzej Zupe

Pop Markova kuća posebno je tada bila prilagođena kako bi poslužila kao kraljeva rezidencija.

- Doksat je pretvoren u spavaću sobu zatvaranjem i pretvaranje lukova u prozorske otvore-predočavaju u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, koji brinu o ovoj građevini iz druge polovine 19.veka. - Kuća je zidana nad kamenim podrumom, koji je služio za proizvodnju i skladištenje vina. Nad podrumom je spratni stambeni deo, ispred kojeg je, postavljen nad ulazom u podrum, doksat sa lučno zasvedenim otvorima, koji kući daju karakteristike moravske arhitekture.

Aleksandrovac je po Aleksandru Obrenoviću(1876-1903), zvanično nazvan 1882.godine. Ime varoši ranije je bio Kožetin sve do trenutka kada je 40 bogatih Župljana poslalo je pismo starom kralju Milanu sa molbom da se ime varoši Kožetin promeni u ime njegovog sina – Aleksandra.

- Mi, Milan Prvi, po milosti Božijoj i volji narodnoj Kralj Srbije, na predlog našeg ministra unustrašnjih dela rešili smo i rešavamo da se varošica Kožetin, u okrugu Kruševačkom, po izjavljenoj želji njenih stanovnika, od sada zove „Aleksandrovac“ - odgovorio im je kralj Milan Obrenović ukazom, koji je saopšten načelništvu u Kruševcu.

Danas je u kući pop Marka smešten Zavičajni muzej Župe, koji od pre dve godine ima novu stalnu postavku. Više od 1.000 eksponata izloženo je u rekonstruisanom prostoru muzeja, koji je osnovan januara 1992.godine. Među dragocenim nalazima su čuvene praistorijske figurine (od 5500. do 4750. g.p.n.e "Vita", "Lejdi of Aleksandrovac", "Madam de Vitkovo" i "Venus de Župa") sa arheološkog nalazišta Vitkovačko polje, raznovrsna svedočanstva o srednjovekovnom životu Župe.

Posebno mesto ima Ukaz kralja Milana Obrenovića iz 1882. godine o preimenovanju tadašnjeg naselja Kožetin u Aleksandrovac.

Više o postavci Zavičajnog muzeja pročitajte ovde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave